İstanbul’un Sessiz Kitabeleri

Aralık 9, 2016

İstanbul’un Sessiz Kitabeleri

1481197663_istanbulunsessizkitabeleriTarihçi Rüknü Özkök’ün İstanbul’un Sessiz Kitabeleri isimli kitabı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İstanbul’daki tarihi eserleri yakından tanımak, öğrenmek için İstanbul sokaklarını dolaşan, çeşmelerdeki, sebillerdeki, camilerdeki, türbelerdeki kitabeleri araştıran Rüknü Özkök, yıllar süren çalışmalarını İstanbul’un Sessiz Kitabeleri eserinde derliyor.

İstanbul’un Sessiz Kitabeleri, Suriçi İstanbul’daki altmışı aşkın anıtın kitabelerini günümüz yazısı ve günümüz diliyle okuyucuya sunarken, anıtların tarihlerine ve öykülerine dair bilgiler de aktararak kitabeleri anlaşılır kılıyor.

Üç imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’da dolaşmanın tarihin içinde yolculuk yapmak gibi olduğunu belirten Özkök, eserini İstanbul’da yapılacak tarihi gezilere ışık tutacak şekilde kaleme alıyor. Rüknü Özkök’ün İstanbul’un Sessiz Kitabeleri adlı eseri güncel fotoğrafları ve aktardığı zengin bilgi ile tarih meraklıları ve İstanbul severler için referans bir kaynak niteliğinde…

Rüknü Özkök (1941, Elazığ), Darüşşafaka Lisesi’ni, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü ve Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirdi. 1963–1990 arası çeşitli illerde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. 1967–1968 yılları arasında MEB tarafından Fransa’ya gönderildi. 1990’da emekli olduktan sonra çeşitli özel okul ve dershanelerde mesleğini sürdürdü. Özkök’ün ilk kitabı Bolu Tarihi – Bolu Yıllığı (1968) oldu. Milli Mücadeleye Başlarken adlı çalışması 1970 Karacan Armağanı’nı kazandı. Ansiklopedik Cumhuriyet Tarihi (Hüdai Kalyoncu ile, 1973), MEB tarafından tavsiye edildi. Çeşitli yayın organlarında “Milli Mücadele Başlarken Düzce-Bolu İsyanları” (1971), “İzmir’e Doğru” (1972), “Ayasofya” (2007) ve “Topkapı Sarayı” (2007) başlıklı incelemeleri yayımlandı. ÖSS ve ÖYS için test ve hazırlık kitapları yazdı; 1992’de yazdığı tarih kitabı, MEB tarafından tavsiye edildi. Eray Canberk’le beraber Ömür Biter İstanbul Bitmez (2005) isimli bir kitap yazdı; belgesel kanalı İz TV için aynı isimde bir dizi hazırladı. Oğlu Mustafa Barış Özkök ile birlikte yazdığı Malazgirt’ten Dumlupınar’a – Anadolu Türk Tarihinden Sayfalar, Temmuz 2009’da yayımlandı.

edebiyathaber.net (9 Aralık 2016)

Yorum yapın