“İstanbul’da Yıkılmış İki Liman Mahallesi” söyleşisi 24 Şubat’ta

Şubat 23, 2016

“İstanbul’da Yıkılmış İki Liman Mahallesi” söyleşisi 24 Şubat’ta

murat-tulekMSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Çarşamba Seminerleri, 24 Şubat Çarşamba 11:00’de Murat Tülek’i #Bölümden teması ile konuk ediyor.

MSGSÜ Şehir ve Bölge planlama çıkışlı olan Murat Tülek, doktora çalışmalarına yine aynı üniversitede devam etmekte. Tarihsel ve ekonomik coğrafya alanında bir araştırma projesinde yer alan Tülek büyük veri tabanlarının görselleştirilmesi, GIS, interaktif haritalama gibi alanlarda çalışmakta. “İstanbul’da Yıkılmış İki Liman Mahallesi: 20. Yüzyıl Başında Balıkpazarı ve Yemiş İskelesi” başlıklı sunuşunun tanıtım metninden:

“Bu çalışma geçmişte Eminönü sahilinde yer almış, şu anda ise izlerinin büyük bir kısmı silinmiş olan Balıkpazarı ve Yemiş İskelesi mahallelerine odaklanıyor. Bizans döneminden 1950’li yıllara kadar İstanbul limanın gıda deposu ve şehrin gündelik hayatı için en önemli alanlardan birisi olan bu bölge İstanbul’un modernleşme girişimleri sırasında yıkılmıştır. Alan mekânsal tüm izlerinin kaybolmasıyla beraber kentin belleğinden de silinmiştir. Çalışmada 20. yüzyılın başından 1950’lerdeki yıkımlara kadar geçen zaman diliminde bölgenin fiziksel, ekonomik ve sosyal özelliklerinin nasıl değiştiği ve yıkılma noktasına nasıl geldiği, döneme ait ticaret yıllıkları ve kartografik kaynaklar kullanılarak üretilen haritalar yardımıyla incelenmiştir.”

Yer: MSGSÜ Fındıklı Kampüsü / Video Konferans Salonu

edebiyathaber.net (23 Şubat 2016)

Yorum yapın