İstanbul buzlar altında!

Nisan 7, 2015

İstanbul buzlar altında!

pera_gunlukleri_4_buzlar_sehri_kapak.inddDelal Arya’nın yazdığı Pera Günlükleri serisinin dördüncü kitabı Buzlar Şehri 10 yaş ve üstü çocuklar için Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Bir sabah buzlar İstanbul Boğazı’ndan içeri süzülmeye başlar. Suyun rengi, yaşadığı dehşetten ötürü beti benzi atan bir adam gibi bembeyaz olmuştur ve parmaklarınızı soktuğunuzda küçük iç denizin korkudan tir tir titrediğini hissedebilirsiniz. Denizcilerin bazıları buzların suyun altında kalan kısımlarındaki yarıklardan bembeyaz hayaletlerin çıktığını görürler. Adına akbasan denen hayaletler beyaz saçlarını ıslak yosunlar gibi arkalarından sürükleyerek sessiz denizden çıkıp bembeyaz gölgeler gibi şehrin sokaklarına yayılmaya başlarlar. Cumbalı köşklerin, taş evlerin, kargir apartmanların duvarlarına yapışıp pencerelerinden içeri girer ve soğuk nefeslerini insanların boğazlarından içeri üfleyerek onları dondururlar. Günün sonunda Boğaz denilen o keyifli su ve Haliç’in kıyısındaki binalar batan lüks transatlantikler gibi yavaş yavaş buzlara gömülmeye yüz tutar.

İstanbul artık bir buzlar şehridir. Şehirde donmayan çok az insan kalmıştır. Bunlar saçları yosun rengine kesen Lusin’i Kozmidion adında bir okula götüren yaşlı ve esrarengiz bir kadın, onları takip eden Madenci oğlan, kurtlarla birlikte Akbasanlara karşı dövüşen Hakan ve Pera Palas’ın tavan arasında kurtarılmayı bekleyen Ran ve Rudabe’dir. Çocukları bu kez yepyeni ipuçları ve Kehanet Tahtası adında bir zamanda yolculuk oyunu beklemektedir. Bu esnada Büyükadada’daki yetimhanede çok tuhaf olaylar dönmektedir. Acaba çocuklar sırları günışığına çıkartıp İstanbul’u eski haline döndürebilecekler midir?

Delal Arya

1979 doğumlu Delal Arya’nın çocukluğu, gemilerde kaptanlık yapan babasıyla birlikte okyanusları dolaşarak geçti. Maymunu ve papağanıyla birlikte denizlerde yaşadığı maceralar ve uzak ülkelerin atmosferi onu derinden etkiledi. Yazarlık serüveni daha bu yaşlardayken kaleme aldığı serüven hikâyeleriyle başladı. İtalyan Kız Ortaokulu’nu ve İtalyan Lisesi’ni bitirdi. Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon bölümünden mezun oldu. Gizemlere ve eski uygarlıklara olan merakı onu arkeoloji okumaya itti. Kazılara katıldı. Bugün çeşitli dergilerde ve gazetelerde seyahat yazıları yazıyor. Ulysses Moore, Yükselen Dünyanın Savaşları ve Spiderwick Günceleri gibi çocuk kitaplarının çevirmenliğini yaptı.

edebiyathaber.net (7 Nisan 2015)

Yorum yapın