İrem Uşar’dan yeni çocuk romanı: Düz Çizgi Tepetaklak

Kasım 6, 2018

İrem Uşar’dan yeni çocuk romanı: Düz Çizgi Tepetaklak

İrem Uşar‘ın  “Düz Çizgi Tepetaklak” adlı romanı, 8-12 yaş grubu için Huban Korman’ın resimleriyle Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çizgilerin içine doğan çocuğun çizgidışı hikâyesi…

İrem Uşar‘dan, insanı tektipleştiren ve sınırlarını belirleyen kurallar üzerinde düşünmeye davet eden modern bir masal! Doğadaki çeşitliliğe ve renkliliğe rağmen insan eliyle yaratılan yaşamın tekdüzeliğini düşündüren kitap, bir çocuğun çizgilerle derdini konu ediniyor, toplumsal kalıpları ve düzen kavramını zekice sorguluyor. Bu amaçla felsefi okumaların da kapısını aralarken dünyanın en güçlü, en umut dolu sesini yükseltiyor: Çocukluğun önüne hiçbir şey geçemez! İrem Uşar’ın, çocukların merak duygusunu ve özgürlükçü yaklaşımını yücelten sıcak ve zarif anlatımına, sanatçı Huban Korman‘ın özgün desenleri eşlik ediyor.

Lina’nın düz çizgilerle başı derttedir. Yaya geçitlerinin, otobanların çizgilerini çizen babasının işi, tüm hayatlarına yansımıştır. Aile üyeleri çizgili kıyafetler giymekte, evin ortasından bir çizgi geçmekte, her şey dümdüz biçimlenmektedir. Okulun ilk haftasında da Lina’nın karşısına çizgiler çıkması, bardağı taşıran son damla olur. Bahçıvanın torunu Âdem’le birlikte, insan eliyle yapılmamış, dümdüz bir çizgi aramaya başlarlar. Acaba doğada
böyle bir çizgi bulmak mümkün müdür?..

İrem Uşar: 1975’te İstanbul’da doğdu, Notre Dame de Sion Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Muhabirlik, editörlük ve metin yazarlığı yaptı. 2010’da PEN’in davetiyle Belçika’nın Antwerp kentinde katıldığı yazarlık atölyesinde, Günışığı Kitaplığı’nın, Assos yakınlarındaki Sivrice Deniz Feneri için özel projelendirdiği resimli çocuk kitabı Fenerden Taşınan Işık ‘ı (2011) yazdı. Gülümseten aile öykülerini kaleme aldığı Kuuzu ve Lunapark Ailesi (2011) Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) Yılın En İyi Çocuk Öyküleri Kitabı 2011 Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Zıtlıklar üzerine düşündüren Lataşiba (2013) adlı çocuk romanıyla da dikkati çeken Uşar, Uykusunu Arayan Çocuk (2016) adlı resimli öykü kitabında genç illüstratör Merve Atılgan’la bir araya geldi. Gençler için yazdığı ilk romanı Ayrıkotu (2008) gözden geçirilmiş baskısıyla, Ben Ayrıkotu adı altında ON8 koleksiyonunda yayımlandı (2015). Uşar’ın son romanı yine çocuklar için: Düz Çizgi Tepetaklak (2018). Yıllardır tai chi çalışan yazar, köpekleriyle birlikte İstanbul’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (6 Kasım 2018)

Yorum yapın