İranlı hukukçu Nasrin Sotoudeh’e PEN’den destek

Nisan 1, 2019

İranlı hukukçu Nasrin Sotoudeh’e PEN’den destek

 

PEN Türkiye, İran’da sokağa başı açık çıktıkları için suçlanan kadınları savunan avukat Nasrin Sotoudeh’ın almış olduğu hapis cezasına yönelik bir destek açıklamasında bulundu. 

Açıklama metni:

İran’da sokağa başı açık çıktıkları için suçlanan kadınları savunan avukat Nasrin Sotoudeh 38 yıl hapse ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldı. Suçlamalar arasında “millî güvenliğe zarar vermek” ile “İran aleyhine davranmak” gibi ifadeler var. Eşinin verdiği bilgiye göre, Nesrin Hanım yeni bir yasa sonucu toplam 12 yıl hapiste tutulabilir. 

Bu haksız ceza dünyada kuvvetle kınanıyor. İran yönetimine çağrıda bulunan ve bu antidemokratik hükmün geçersiz sayılmasını isteyen kurumlar arasında dünyadaki tüm PEN üyelerini temsil eden Uluslararası PEN ile İsveç, Norveç ve Finlandiya PEN gibi merkezler var. 

PEN Türkiye Merkezi olarak biz de  bu kararı kınıyor,  Nasrin Sotoudeh ile saçı açık yaşamak isteyen kadınlara yapılan zulme son verilmesini talep ediyoruz.  İnsan haklarını savunan kişilere klişe suçlamalarla zulmedilmesi hak ve adalet kavramları ile bağdaşmaz. 

edebiyathaber.net (1 Nisan 2019)

Yorum yapın