İntikam ateşiyle yanan bir roman: “Kaplan! Kaplan!”

Ocak 23, 2017

İntikam ateşiyle yanan bir roman: “Kaplan! Kaplan!”

kaplanAlfred Bester’in “Kaplan! Kaplan!” adlı bilimkurgu romanı İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kaplan! Kaplan! gecenin ormanında

Işıl ışıl yanan parlak yalaza,

Hangi ölümsüz el ya da göz, hangi,

Kurabildi o korkunç simetrini?

William Blake

Bilimkurgunun Monte Kristo Kontu olarak tanımlanan Alfred Bester’in kaleme aldığı “Kaplan! Kaplan!”,  kendi türü içinde en önemli romanlardan biri olarak kabul ediliyor. 24. yüzyılda geçen hikâye, ‘Gully Foyle’ adındaki karakterin uzayda ölüme terk edilmesiyle başlayıp, onun intikam almak için çıktığı macerayı anlatıyor. Eser, bu anlamda,  intikamı en iyi çerçevede ve olabilecek en sıradışı şekilde anlatan roman olarak da görülüyor.

Gully Foyle, uzayda ölüme terk edilmiştir. O güne kadar etliye sütlüye karışmadan kendi sıradan dünyasında yaşayan, basit bir adamdır oysa.  İnsanlardan yüzyıllardır uzak kalmış bir halk tarafından yüzüne korkunç bir kaplan dövmesi yapılsa da onların elinden de kurtulmayı başarır. Dövmeleri sildirmeyi başarır ama sinirlendiğinde ne yaparsa yapsın kaplanın silueti suratında parıldamaya devam eder. İsmini William Blake’in ünlü şiirinden alan “Kaplan! Kaplan!”, sıradan bir adamın intikam güdüsüyle nasıl bir canavara dönüşebileceğini anlatan sıradışı bir roman.

ABD’li yazar Alfred Bester’in, ‘Yıkıma Giden Adam’la başladığı yazı serüveninde ‘siberpunk’ akımının kurucusu olduğu kabul edilir. Kullandığı efekt ve sesler, matbu yazıya getirdiği farklı bakış açısı da, ardılları için örnek teşkil etmiştir. Bilimkurgunun gizli ustası olarak bilinen Bester, tabiri caizse “gazdan ayağını hiç çekmeden” yazan adam olarak ün salmıştır.

İlk basımı 1956’da yapılan bu sıradışı romanla tanışmak, tüm bilimkurgu hayranlarına ve kitapseverlere iyi gelecek…

edebiyathaber.net (23 Ocak 2017)

Yorum yapın