“İnternet Çağında Sanat” yayımlandı

Ekim 17, 2017

“İnternet Çağında Sanat” yayımlandı

Boris Groys’un Akışta: İnternet Çağında Sanat adlı kitabı, Ebru Kılıç çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Sanat kategorisinde yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Akışta: İnternet Çağında Sanat adlı kitabı yayımladı. Karlsruhe’deki Sanat ve Medya Teknolojisi Merkezi’nde Estetik, Sanat Tarihi ve Medya Kuramı profesörü ve 2005’ten bu yana NYU Sanat ve Bilim Fakültesi’nde ordinaryüs profesör olan Boris Groys’un kaleme aldığı ve çevirisini Ebru Kılıç’ın yaptığı kitap raflardaki yerini aldı.

Karlsruhe’deki Sanat ve Medya Teknolojisi Merkezi’nde Estetik, Sanat Tarihi ve Medya Kuramı Profesörü ve NYU Sanat ve Bilim Fakültesi’nde ordinaryüs Profesör olan Boris Groys’un kaleme aldığı kitabın çevirisini Ebru Kılıç yaptı.

Ünlü sanat kuramcısı Boris Groys, Akışta adlı kitabında “herkesin sanatçı her şeyin sanat” olabileceğini öne süren 20. yüzyıl sanat anlayışının “doğrudan gerçekçilik” dediği tavra yol açtığını söylüyor: Nesneler değil, pratikler üretmek. Bu zamana direnmeye çalışmayan, şimdinin akışına kapılıp gitmeye razı yeni sanat, nesneleri muhafaza ederek zamanı dondurma ilkesine bağlı müze kurumuyla açıkça çelişiyor. Müzelerse yok olmak, hatta azalmak şöyle dursun, daha da güçlü ve yaygın bir şekilde sanat dünyasındaki egemenliğini sürdürüyor.

Groys bu çelişkiyi ve yarattığı gerilimleri, Rus avangardından kavramsal sanata, İlya Kabakov’un enstalasyonlarından Google ve WikiLeaks gibi günümüzün tartışılması gereken taze fenomenlerine kadar birçok konuya uğrayarak ele alıyor.

edebiyathaber.net (17 Ekim 2017)

Yorum yapın