İnsanlardan uzakta, doğa ile baş başa bir hayat

Ekim 26, 2018

İnsanlardan uzakta, doğa ile baş başa bir hayat

Eva Meijer’in “Kuş Evi” adlı romanı Nebula Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sürümle gündüzleri ilgileniyorum ki geceleri okuyabileyim; kitabı elimden bırakamıyorum.”
Rosamund Young, İneklerin Gizli Hayatı’nın yazarı

“Bu harika roman Len Howard’ın kırlardaki evinde ötücü kuşlarla paylaştığı nadide, canlı, karmaşık arkadaşlığın mükemmel bir portresini çiziyor.”
Sue Donaldson, Zoopolis’in yazarı

Varlıklı bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen, küçük yaşlardan itibaren keman çalmaya başlayan Len Howard (1894-1973) büyüdükçe önce ailesini sonra da büyük şehri terk ederek kendine biçilen rolleri reddedecektir. Doğaya özellikle de kuşlara olan derin tutkusu onu 40’lı yaşlarında Sussex’in gözlerden uzak küçük bir kasabasına sürükler. Burada büyük bir bahçesi ve sayısız ağacı olan bir eve taşınan Howard, kuşları doğal ortamlarında gözlemleme şansı bulur. Çok geçmeden başta Yıldız olmak üzere her biri ayrı bir karakter olan kuşlarla güçlü bağlar kuracak, aralarında doğan benzersiz dostluk onlarla ilgili daha önce hiç bilinmeyen bulguların keşfine yol açacaktır.

Eva Meijer, Hollanda’da büyük bir ilgiyle karşılanmasının ardından yediden fazla dile çevrilen bu duru romanında kuşları koruyan ve kuşların koruduğu bir yaşamöyküsünün portresini kendisi kısa fakat yankısı uzun cümlelerle çiziyor.

Eva Meijer, müzikten çağdaş sanata, çizimden fotoğrafa çeşitli alanlarda eserler veren bir yazar, felsefeci, şarkıcı ve şarkı sözü yazarıdır. Bugüne değin dört albüm çıkarmış ve Hollanda, Belçika, Almanya, İngiltere ve Amerika’da konserler vermiştir. İlk romanı Het schuwste dier 2011’de yayımlanmış ve Academica Literatuurprijs, The Gouden Boekenuil ve Vrouw&Proza DebuutPrijs gibi ödüllere aday gösterilmiştir. Öyküleri ve şiirleri Hollanda ve Belçika’daki De Revisor, Tirade ve De Brakke Hond gibi edebiyat dergilerinde yayımlanmıştır. İkinci romanı olan Dagpauwoog 2013’te yayımlanmış ve eleştirmenlerce övgüyle karşılanmıştır. Dierentalen isimli hayvanların iletişimde kullandığı farklı dilleri ve dilin aslında ne olduğunu konu edinen popüler felsefe kitabı 2016’da yayımlanmıştır. Aynı yıl, Eylül ayında, üçüncü romanı Het vogelhuis (Kuş Evi) yayımlanan yazarın bu kitabı, ulusal bir televizyon kanalı tarafından ayın kitabı seçilmenin yanı sıra BNG Bank Literatuurprijs tarafından okurların seçimi olarak ödüllendirilmiş, ayrıca Libris Literatuurprijs ve ECI Literatuurprijs gibi ödüllere aday gösterilmiştir. Kuş Evi, hâlihazırda Türkçe dahil olmak üzere yedi dile çevrilmektedir. Eva Meijer, 2017’de Amsterdam Üniversitesi’nde felsefe alanında yaptığı doktorasını tamamlamıştır. Akademik çalışmaları Fransızca, İtalyanca ve İspanyolcaya çevrilmiştir. 2018 yılında başladığı dört yıllık bir proje çerçevesinde araştırmalarına Wageningen Üniversitesi’nde devam edecektir.

edebiyathaber.net (26 Ekim 2018)

Yorum yapın