İlknur Güneylioğlu’dan öyküler: “Geceyi Geçerken”

Haziran 19, 2020

İlknur Güneylioğlu’dan öyküler: “Geceyi Geçerken”

İlknur Güneylioğlu’nun “Geceyi Geçerken” adlı öykü kitabı Etki Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Edebiyat dergilerinde öykü, şiir, deneme ve inceleme yazılarını okuduğumuz İlknur Güneylioğlu’nun ilk öykü kitabı Geceyi Geçerken, Etki Yayınları’ndan yayımlandı. Kitapta yirmi dört kısa öykü yer alıyor. Sıradanlığa, aynılaştırılmaya başkaldıran, aykırı öyküler… Bazen gerçeklik ve rüya, olağan ve olağan dışı arasındaki sınırlar belirsizleşiyor, bazen de anlatıcı ve karakterlerin yanına, yazar da bir başka karakter olup geliveriyor. Dilin kullanımı ayrıksı, şiirsel, çok katmanlı. Metaforlar, simgeler açısından zengin. Zaman zaman ironi, hiciv ve nükte esintileri geziniyor öykülerde. Sığ iletişimlerimiz, yitirdiğimiz empati yeteneğimiz, duyarsızlıklarımız, yanılsamalarımızla yüzleşmenin zorluğu, ikiyüzlülüklerimiz, güce tapma bağımlılığımız dışında, iç huzura ve bütünlüklü yaşamlara kavuşabilmek için boyunduruklarımızdan kurtulup, kendimizi gerçekleştirme ve doğayla bütünleşme gereksinimimiz karşımıza çıkıyor. Arka kapak yazısında dediği gibi: “Geceyi Geçerken, bedelini ödemekten korkmadan sorular soranların, her şeye rağmen aydınlığa kavuşma umudu besleyenlerin kitabı.”

“Evlerin puslu gölgelerini, küçük kuşlar yutarken, kırıntılara musallat olmuş bayat adamların dilleri kopuyor. Kaçıncı dakikadayız, bu kaçıncı saat?

Bir hışırtı ensemde.

Konuşalım, damaklarımız erimeden. Gün bizi doğuruyor işte, vardiyamız bitti. Yırtılmış naylon camlar eriyor. Saçlarım ağaç dallarına dolanıyor. Arkamızda büyük bir orman. Küçük kuşlar büyüyor, bir güvercin oluyor. Kara kanatları çıkıyor ensemden. Güneş açtıkça beyaza dönüyor. Tükeniyor karanlıklar.

Hoş geldin!”

edebiyathaber.net (19 Haziran 2020)

Yorum yapın