İlber Ortaylı’nın sunuşuyla Kahire sokaklarında isyan

Mayıs 22, 2017

İlber Ortaylı’nın sunuşuyla Kahire sokaklarında isyan

TanrıBiziAffedermiKPK7Nisan17Onur Sinan Güzaltan’ın Tanrı Bizi İster mi?: Kahire Sokaklarında İsyan adlı kitabı, İlber Ortaylı‘nın sunuşuyla Kaynak Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Mısır, dünya kamuoyunun tartıştığı siyasal İslam, ‘Arap Baharı’, terör ve Ortadoğu sorunlarını anlamak için bir anahtar görevi görmektedir… Kahire başta olmak üzere Nil kıyısında yaşananları, yerinden gözlemler ve yerel aktörlerle görüşmeler vasıtasıyla aktaran bu çalışmadan edebi anlamda da lezzet alacağınıza inanıyorum.”

Prof. Dr. İlber Ortaylı

Tarihçi/Yazar

Tarih boyunca medeniyetin beşiği olmuş Mısır’da 2011 yılında patlak veren isyanın etkileri sadece bölgede değil dünyada da büyük oldu.

Taşlar halen yerli yerine oturmuş değil.

Siyasal İslam, Arap Baharı, sokak hareketleri, devrimler ve darbeler, sadece Mısır’ın değil, ülkemizin de gerçeği haline gelmiş bulunmakta…

Sadece Batı’ya bakarak tarihi, dünyayı ve ülkemizi anlamaya çalışmanın yanlışlığını, çalışmamızı okuduğunuzda daha iyi anlayacağınızı umuyorum. Afrika’nın Akdeniz’e ve Ortadoğu’ya açılan kapısı Mısır’ın sadece bugünü değil, dünü de ülkemizle pek çok benzerlik göstermekte.

Fransız Devrimi’nden olduğu kadar Mısır’a modern bir devlet bahşeden Mehmet Ali Paşa’dan da etkilenen İttihat Terakki mensupları ve Tahrir’deki gösterileri heyecanla takip eden Gezi Parkı eylemcileri…

Mısır askeriyesinin siyasetteki rolü…

Siyasal İslam’ın, cemaatlerin yükselişi ve düşüşü…

Firavunlardan bu yana dünyanın gizemini topraklarında taşıyan Mısır’ın siyasi hayatı da pek çok bilinmezi barındırmakta.

Mısır’da yaşananlar bir darbe miydi yoksa devrim mi?

İslamcılar, Komünistler, liberaller ve devlet yetkilileri süreci nasıl yorumluyor?

Bu gizemlerin peşinden gittiğimiz çalışmamız esnasında, siyasetin bilinmezliklerle dolu labirentlerinde dolaştık.

Tarih kitaplarından okuduğumuz Devrim, yanı başımızda yaşandı, tanıkları halen hayattalar ve mücadeleye devam ediyorlar.

Kahire’nin meyhanelerinin, kahvehanelerinin, malikanelerinin, üniversitelerinin ve siyaset koridorlarının kokusunu size taşımaya çalıştık.

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Samir Amin’den, Mısır’ın efsanevi siyasetçisi Leila Takla’ya, sokakların efendisi devrimcilerden, Al Wafd Partisi’nin Onursal Başkanı Ezz El Arab’a, eski İhvan liderlerinden, elleri nasırlı kahvecilere….

Mısır’ı ve Devrim’i anlamaya çalıştık.

Yarın’ı çizecek olanlarla, dünü ve bugünü konuştuk.

Attığımız her adımda ve cevap aldığımız her soruda, aslında aradığımızın biz olduğunun biraz daha farkına vardık.

“Medeniyet beşiği Mısır’ın gizemli topraklarında bir hakikat savaşçısı! Bu ülkede tarihin seyrini değiştiren olaylara ışık tutuyor, gerçeği buluyor, arı bir Türkçe ve edebi bir dille naklediyor… Son dönemlerde okuduğum en iyi kitap!”

Soner Polat

E. Tümamiral/Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı

“Mısır örneğinden yola çıkarak Ortadoğu’nun siyasi fay hatlarını aktaran bu çalışmayı satır satır okudum.”

Soner Yalçın

Gazeteci/Yazar

“Yazar, Kahire’nin gecesini ve gündüzünü, kahvehane ve lokantalarını, gençlerini ve aydınlarını, abartmadan söyleyecek olursam Hemingway’in gözlem gücü ve üslubunu çağrıştıran bir dille aktarıyor sayfalara. Okumaktan büyük keyif aldığım ve çok şey öğrendiğim bir türün, anılar ve kişisel gözlemlerle zenginleştirilmiş gazetecilik çalışmasının dört dörtlük bir örneği Tanrı Bizi İster mi?

Tunca Arslan

Eleştirmen

edebiyathaber.net (22 Mayıs 2017)

Yorum yapın