İkizler neyin peşinde?

Mayıs 21, 2012

İkizler neyin peşinde?

Uçan Sınıf’ın efsane yazarı Erich Kästner, Türkçede yeni bir kitabıyla yine küçük okurlarının karşısında. Bu kez İkizler Neyin Peşinde? diye soran Kästner, bizi ikizlerin peşinden güzel ve gerçekçi bir maceraya çıkarıyor. Tabi ki yine Süheyla Kaya’nın canlı mı canlı çevirisiyle katılıyoruz bu maceraya. 
 
Bu kitaptaki kahramanlarımız Luise ve Lotte. Onlar ikiz kardeşler ama birbirlerini hiç tanımıyorlar. Ta ki bir yaz kampına kadar. Zaten ne oluyorsa bu kamptan sonra oluyor. Yaz kampında karşı karşıya gelen ikizler önce herkes gibi çok şaşırıyor. Bu şaşkınlığın getirdiği gerilimi üzerlerinden attıktan sonra birbirlerini tanımaya başlıyorlar. Zorlu bir sürecin ardından ikiz kardeş olduklarını anlayan Luise ve Lotte,  neden bir arada olmadıklarını, niçin ikiz olduklarını bilmediklerini, niye ayrı yaşadıklarını sorguluyorlar. Bunun üzerine kendileri bebekken ayrılan anne ve babalarına bir oyun oynamaya karar veriyorlar.  Anlaşılacağı üzere ikiz kardeşlerden birisi annesinde diğeri ise babasında kalıyordu şimdiye kadar ve bu yüzden çocukların birbirinden haberi yoktu. Fakat şimdi işler değişecek. İkizlerin çoğu kez başvurdukları bir yönteme, Luise ve Lotte neden başvurmasın? Böylelikle birisi çok merak ettiği annesini diğeri ise babasını görecek. Maceramız buradan sonra artıyor. Çünkü bu iki kardeş artık kendileri değil. Tamamen birbirine zıt karakterde olan ikizler, birbirinin yerine geçtikleri için işleri hiç de kolay değil. Ancak onlar bu zoru başarır ve yeni çevrelerine uyum sağlamaya başlarlar. 
 
Ayrılan anne ve babaların yaşamları az çok bellidir. Bu yüzden de ikizlerin macerası aslında bize yabancı gelmiyor. Bu yanıyla kitap, kimi yetişkinlere de mesaj veriyor. Yine de olayların içine biraz girelim. Anne Bayan Körner kendi halinde yaşayan ve çalışan bir kadın. Baba Bay Palfy ise bir sanatçı ve onun en çok istediği şey yalnız kalıp çalışmak. Zaten bu yüzden eşinden ayrılıyor. Tabi onu yalnız bırakmayan kadınlar var. Kendini beğenmiş ve zengin Bayan Gerlach onlardan birisi ve üstelik babalarının sevgilisi. Onlar evlenmeyi düşünüyor ama ikizler bunu istemiyor. Lotte bir gün hiç bilmediği bir yerde, bilmediği bir adrese gidiyor. Gittiği yer Bayan Gerlach’ın işyeri. Burada, kendini beğenmiş zengin bir kadın ile kendine güvenen küçük bir kızın tartışmasına tanık oluyoruz. Bu tartışmada kim galip geliyor dersiniz? Peki ya sonra neler oluyor? Luise boş mu duruyor sizce? İkizler çevirdikleri bu oyunda amaçlarına ulaştılar mı? Tüm bunların cevabı ve daha fazlası bu kitapta sizleri bekliyor. 
 
Çağlar Mirik – edebiyathaber.net (21 Mayıs 2012)

Yorum yapın