İdil Biret’in genç okurlar için ilham olacak yaşam öyküsü

Haziran 13, 2018

İdil Biret’in genç okurlar için ilham olacak yaşam öyküsü

Gülçin Alpöge’nin dünyaca ünlü dâhi piyanist İdil Biret’in çocukluk ve gençlik yıllarını çocuklar için anlattığı İdil Biret: Dans Eden Parmaklar, 8 yaş ve üzeri genç okurlar için Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İki yaşında, dinlediği orkestra eserlerinin melodisini piyanoda tek parmakla çıkarabiliyordu İdil. Dört yaşına geldiğinde, Bach’ın bazı eserlerini çalmaya başlamıştı bile. Duyduğu her sesi nota olarak ifade edebiliyordu. “İdil Yasası” olarak da anılan “Harika Çocuklar Yasası”, o yedi yaşındayken çıkarıldı. Sekiz yaşında, ilk radyo konserini verdi… İdil Biret, bugün dünyanın en geniş repertuvarlı piyanistlerinden kabul edilen, çocukluğun neşesini ve muzipliğini hâlâ gözlerinin parıltısında taşıyan bir dâhi.

Çocuk edebiyatının değerli yazarlarından, eğitim alanındaki çalışmalarıyla da tanınan akademisyen Prof. Dr. Gülçin Alpöge dünyaca ünlü dâhi piyanist İdil Biret’in çocukluk ve gençlik yıllarını çocuklar için anlattı.

İdil Biret’in öyküsü, müziğe olan bağlılığı, tutkudan beslenen çalışkanlığı, insancıllığı ve alçakgönüllülüğü, her yaştan okura kendi olanaklarını tanıyıp hayalleri uğruna çalışmanın ilhamını veriyor.

“Müzik keyifle, neşeyle yapılmalıdır. Güzelliği ancak bu şekilde ulaştırabilirsiniz.”

– İdil Biret

İdil çalışmaya çok önem verir. Nadia Boulanger egzersiz yaptırmaya bayılırdı. İdil’e durmadan gam ve arpej egzersizleri yaptırırdı. İdil’in zaman zaman buna sabrı tükenirdi. Bazen de kendini bu egzersiz olayına kaptırıp, çalarken yaptığı en küçük hataları kendi bulmaya çalışırdı. O zaman öğretmeni çıtayı yükseltir, ‘Öyleyse bu gamı ellerini çapraz yaparak çal,’ derdi. Evde annesi de bu egzersizleri yapmadan sağlam bir teknik elde edemeyeceğini söylermiş. İdil, ‘İnsan annesiyle babasının birçok konuda ne kadar haklı olduğunu yaşı ilerledikçe anlıyor,’ diyor. ‘Bütün spor dallarında uygulamaya geçmeden önce ‘ısınmak’ zorunludur. Müzikte de böyledir. Çalmaya başlamadan önce egzersizlerle ‘ısınmak’ önemlidir. Hatta bu yapılmazsa, sakatlanma tehlikesi olabilir. Kaslar zedelenir.’ 

‘Ben kendi adıma konserlere hazırlanırken gamlara, arpejlere çalışmayı öteki alıştırmalara yeğlerim. Buna Bach’ı da eklersek, benim tekniğim hakkında bilgi edinmiş olursunuz. Ciddi bir öğrenci yeteri kadar çalışırsa, benim başka sırrım olmadığını görecektir. Bir müzisyen arzuladığı sonuca ulaşabilmek için kendi olanaklarını tanımak ve sınamak zorundadır.’ Çalışmanın önemini bu şekilde vurguladıktan sonra İdil, ‘Müzik keyifle, neşeyle yapılmalıdır, güzelliği ancak bu şekilde ulaştırabilirsiniz,’ diyor. 

İdil Biret bir dâhi. Hepimiz dâhi olamayız elbette, ama onun öyküsü, yetenekli kişilerin çok çalışarak, kendilerini inanç ve sevgiyle sanatlarına vererek iyi birer müzisyen olabileceğini gösteriyor.”

Gülçin Alpöge İstanbul’da doğdu. Amerikan Kız Koleji’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi’nden pedagoji sertifikası aldı. New York Üniversitesi’nde Özel Eğitim alanında yüksek lisans yaptı. İki yıl George Washington Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Merkezi’nde çalıştı. Amerikan Kız Koleji’nde, psikoloji ve sosyal psikoloji dersi verdi. Doktorasını, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde psikolinguistik alanında tamamladı. On yılı aşkın süre boyunca anaokulu öğretmenliği ve idareciliği yaptı. İki anaokulunun kuruluşunu gerçekleştirdi. 2002 yılında profesör unvanını aldığı Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nde çalışırken, fakültedeki çocuk yuvasının sorumluluğunu üstlendi. Eğitim programları hazırladı, akademik makaleler ve kitaplar yazdı. Farklı kültürlerden ve ülkelerden masalları, hikâyeleri çocuklar için yeniden anlatan, çocukları farklı kavramlarla tanıştıran öyküler kaleme alan Alpöge’nin otuz çocuk kitabı bulunmaktadır. Öyküleri Doğan Kardeş, Kırmızıfare, Milliyet Çocuk, Bando, Serena e Jogel gibi dergilerde yayımlandı. Bazı öyküleri yabancı dillere çevrildi. Kendi öykülerini okuduğu CD’si bulunan yazar, 1974’te yayımlanan Şıpşıp ile Tıptıp isimli dosyasına Arkın Yayınları tarafından verilen birincilik ödülünü eşi Atila Alpöge’yle paylaştı. 23 Nisan 2012’de, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bir organizasyonda, çocuklar tarafından “En Çocuk Dostu Akademisyen” seçilen Gülçin Alpöge, Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli oldu. Işıkları Seven Böcek yazarın yayınevimizden çıkan diğer kitabıdır.

edebiyathaber.net (13 Haziran 2018)

Yorum yapın