İdam cezasına getirdiği bakışla ödül alan roman Türkçede

Şubat 7, 2018

İdam cezasına getirdiği bakışla ödül alan roman Türkçede

Gong Ji-Young’un ödüllü romanı “Mutlu Günlerimiz” Mona Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Zengin, güzel ve akıllı Yu-Jung, hastane yatağında tedavi olmaktadır.  Karanlık arka sokaklardan gelip içinde ışık saçan bir pencereye rastlayan, ama bir türlü o pencerenin içinden geçemeyen bir gezgin olduğumu düşünüyorum, diyen genç kadın, üçüncü kez intihara teşebbüs etmiştir. Yaşamını büyük bir depresyonun pençesinde, adeta un ufak etmektedir.

Yu-Jung’un ölümle yolunun er geç kesişeceğini hisseden halası, yeğenini kendisiyle beraber bir iyilik yapmaya davet eder: Birlikte cezaevinde idam cezasına mahkum olmuş bir mahkumu her perşembe ziyaret edeceklerdir. Yetim, yoksul ama öte yanda da bir melek kadar saf olan Yun-Su’nun işlediği suçları öğrenince, Yu-Jong ilk zamanlarda ondan hoşlanmaz, hatta itici bulur. Annesi tarafından yeterince sevilmemiş her insan gibi genç adamın yüzünde de sevgisizliğin izi vardır. Genç kadın, lüks yaşamından başka bir iklime, en azılı mahkumların kaldığı karanlık, soğuk cezaevine gitmeye başlayınca, kafasındaki soruların niteliği de değişir.

İntihara meyilli genç bir kadınla, idam cezası almış bir mahkumun kesişen kaderleri

Cezaevinde başlayan bu arkadaşlık yaşamlarındaki iki genç insanın travmaları ortaya çıkaracak ve onları iki özgür insana dönüştürebilecek midir? Yoksa bu sadece kendilerinin inandığı boş bir hayal midir?

Affetmek ve gönülden sevebilmek bir yetenek midir? Aşk sayesinde sıfırdan öğrenilebilir mi?

26 dile çevrilen Mutlu Günlerimiz, Güney Kore’de bir çoksatar oldu ve pek çok ödül aldı. Gerek konusu, gerek şiirsel diliyle sadece kendi ülkesinde değil, Batı dünyasında da büyük ilgi gördü. İdam cezasına getirdiği vicdani bakış açısıyla, yazar Gong Ji-Young Uluslararası Af Örgütü’nden bir ödül aldı. Gong Ji-Young halen Güney Kore’nin en muhalif isimlerinden biri ve insan hakları konusunda önemli bir temsilcidir. Yazar Gong Ji-Young 2014 yılında yapılan bir araştırmada Koreli üniversite öğrencilerinin kendilerine en çok örnek aldığı kişi seçildi. Romandan esinlenerek çekilen ve senaryosunda yazarın da yer aldığı, yönetmenliğini Hae-sung Song’un yaptığı Maundy Thursday adlı bir film de bulunmaktadır. Na-yeong LeeDong-won GangYeo-jeong Yoon gibi ünlü Koreli oyuncuların rol aldığı film de büyük beğeni topladı.

KİTAPTAN ALINTILAR:

*Ölmek istediğini dile getirmek belirli bir düzen içinde yaşamak istemediğini dile getirmenin başka bir yoludur.

*Mutlu anlarımda birinin dokunur dokunmaz kanatacağı bir yaram varmış gibi hissediyordum

*Descartes yanılmıştı; kendi kontrolüm altında olan düşünce gücüm, hiçbir zaman işe yaramıyordu. Sadece değil, istediğim hiçbir şey yolunda gitmiyordu.

*Bir şeyi bilmemek başka bir şey, bir şeyi bilmek ve kendi gözlerinizle görmek bambaşka bir şeydir.

*İnsanların doğru olanın yıkılması ile yaşadıkları ihanet çok acıdır.

GONG  Jİ-YOUNG

31 Ocak 1963 tarihinde Seul, Kore’de doğdu. Yonsei Üniversitesi mezunudur. Halen Kore’nin en çok sevilen ve gündem oluşturan yazarlarındandır. Sadece Kore’de 10 milyonun üstünde kitap satan yazarın, eserleri başka dillere de çevrilmiştir. Mutlu Zamanlarımız adlı kitabıyla, Yisang Edebiyat Ödülü, 21. Yüzyıl Edebiyatı Ödülü, Kore Roman ve Edebiyatı Ödülü, Oh-Young-sook Edebiyat Ödülü ve Uluslararası Af Örgütü Özel Yayın Ödülü almıştır. 2011 yılında Dogani adlı romanı Silenced adıyla filme çekilmiş ve büyük beğeni toplamıştır.

Yayımlanmış Diğer Kitapları:

2009, Dogani

2009, Grandmother Never Dies

2006, Human Decency

2008, Cha Thu

1998, My Sister, Bongsoon

edebiyathaber.net (7 Şubat 2018)

Yorum yapın