Hüseyin Edemir’den okuru rahat bırakmayacak bir roman: “Aşağıdan”

Aralık 2, 2016

Hüseyin Edemir’den okuru rahat bırakmayacak bir roman: “Aşağıdan”

asagidan-2Hüseyin Edemir’in ikinci romanı “Aşağıdan”, Nota Bene etiketiyle okurlarla buluştu. Roman,  daha ilk sayfalarında okuru yakalayıp tarihi İstanbul’un göbeğinde yaşanan 28 Şubat sonrası günlere götürüyor. 

Yazarın ilk romanı C-84, 2015 yılının Ocak ayında yayımlanmıştı. Hapishaneyi, hücreyi, sevgiyi, esareti ve özgürlüğü en doğal haliyle anlatan C-84’ün ardından Edemir, yeni bir konuyu, konuya uygun bir kurgu ile kaleme almış.

Aşağıdan, 28 Şubat’a yönelik geliştirilen söylemin ötesinde kalanları ve o söylemle üzeri örtülenleri gün ışığına çıkarıyor ve tarihin terazisinde bir tür yüzleşmeye götürüyor. Farklı yaşamlara, düşüncelere ve inançlara sahip mazlumların yollarının kesişmesini,  birbiriyle olan ilişkilerini ve hayat mücadelelerini hikâye ediyor. Kitap nefes almanıza fırsat vermeden sizi çocukların, fahişelerin, öğrencilerin, tüccarların,  solcuların ve İslamcıların kapılarından içeri sokuyor, onların yaşam mücadelelerine tanık olmamızı sağlıyor.

Aşağıdan, iyiliği ve kötülüğü, ahlaki değerleri ve toplumsal sistemleri temelden sorgulama olanağı sunuyor. Kahramanlardan taşıp zihin dünyanıza hücum eden ütopyaların ve distopyaların hararetli düşleri, toplumun derinlikleri ve insanın kendisi olan çelişkileri iç içe yer alıyor.

Hüseyin Edemir kimdir?

1981 yılında Ardahan’da doğdu. İlk ve ortaokulu öğrenimini memleketinde tamamlayıp liseyi yatılı olarak Çorum’da okudu. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Felsefe öğrenimini yarıda bırakıp, 2001’de ODTÜ Tarih Bölümü’ne yerleşti. 2008 yılında Humboldt Üniversitesi ile ODTÜ tarafından ortaklaşa yürütülen bir program kapsamında yüksek lisansa başladı. Master eğitimi devam ederken 2010 yılının Ocak ayında tutuklandı. Arkadaşları ve hocalarının başlattığı bir kampanya sayesinde 2011 Haziran’ında özgürlüğüne kavuştu. 2015 yılında C-84 adlı ilk romanı Notabene yayınları tarafından yayımlandı. Aşağıdan, yazarın ikinci kitabıdır.

edebiyathaber.net (2 Aralık 2016)

Yorum yapın