Hulki Aktunç sergiyle anılıyor

Haziran 11, 2012

Hulki Aktunç sergiyle anılıyor

Kuzguncuk’ta bulunan Harmony Sanat Galerisi geçen yıl 29 Haziran günü yitirdiğimiz Hulki Aktunç’u özel bir sergiyle anıyor. “Firak” adı verilen sergide Aktunç’un 2005 ve 2007 sergilerinden yaklaşık 50 resmi yer alıyor.

Aktunç’un toplu şiirlerinin de adı olan “Firak”ın bir anlamı ayrılık, ayrılış; ikinci anlamıysa hüzün, üzüntü. Bu serginin amacı da dostlarının, okurlarının, meslektaşlarının ayrılışından duydukları üzüntüyü paylaşmak istemeleri.

Hulki Aktunç önce öyküleri ve romanlarıyla tanındı, ödüller aldı. Ardından şiir kitapları yayımlamaya başladı, bu alanda da ödüller aldı. Deneme ve özdeyişler de yazan, bunları da kitaplaştıran Aktunç’un bir de sözlüğü var: Büyük Argo Sözlüğü.

Hulki Aktunç’un sanatçı kimliğini sergilediği ilk alan ise resimdi. “Lacivert ile Bordo” adlı ilk kişisel resim sergisi 1965 tarihini taşıyor. İlk öykü kitabından yaklaşık 10 yıl önce. Sonra öyküler, romanlar, şiirler geliyor; ama bu arada, 1991’de, “Şair Ressamlar” adlı bir sergide Nâzım Hikmet, Oktay Rifat, Cemal Süreya, Metin Eloğlu ve Afşar Timuçin ‘le birlikte onu da görüyoruz. Bunun dışında, resimle ilgisi, yalnızca bir izleyici olarak sürüyor. Ve sonunda, 2005’te patlıyor.

Geçirdiği rahatsızlıktan sonra dinlenmek için Ayvalık’a giderken arabanın sürücü aynasından izlediği doğa esin kaynağı oluyor Hulki’ye ve yaptığı resimlerle 2005’te Kuzguncuk’taki Harmony Sanat Galerisi’nde “Ayvalık Yollarında, Sürücü Aynalarında” adını verdiği sergisini açıyor. Bu sergiden iki yıl sonra, 2007’de yine Harmony’de “Meşk” adlı sergisini açan Hulki Aktunç resimleri için şunları söylüyor:
“Resimlerimde genelde suluboya, guvaş, mürekkep, annelerimizin kullandığı çivit, iyi kaliteli kına, yağlı tebeşir gibi malzemelerden yararlandım. Esin kaynaklarıma gelince, çok sevdiğim halk resmi, eski tepsi resimleri, yastık resimleri, at arabası kaportalarına yapılmış resimler, kıraathane resimleri, camaltı resimler; Süveyş Kanalı, Dünya Güzeli Züleyha gibi resimler… Örneğin, Zileli Emin’in resimleri de çok yoğun sevgi duyduğum resimlerdir.”

Harmony Galeri’de 9 Haziran Cumartesi açılacak olan sergi 24 Haziran’a kadar sürecek.

Kaynak: Cumhuriyet (11 Haziran 2012)

Yorum yapın