Hollanda çocuk edebiyatının “taçsız kraliçeleri”nden unutulmaz bir macera daha

Eylül 28, 2018

Hollanda çocuk edebiyatının “taçsız kraliçeleri”nden unutulmaz bir macera daha

Annie M.G. Schmidt’in Pluk ve Kırmızı Çekicisi adlı kitabı, 9 ve üzeri yaş grubu için Fiep Westendorp’un resimleri ve Erhan Gürer’in çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hollanda çocuk edebiyatının “taçsız kraliçesi’’, Andersen ödüllü Annie M.G. Schmidt’in en sevilen kahramanlarından Floddertje’nin maceralarından sonra Pluk ve Kırmızı Çekicisi de şimdi Türkçede! Hollanda’da “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne değer görülen Fiep Westendorp’un resimleriyle.

Pluk’un kırmızı bir çekicisi vardır. Onunla kentin her köşesini dolaşıp kendine kalacak bir yer arar. Sonra, güvercin Dollie’nin yardımıyla Kuleli Bina’ya yerleşir, burada Bay Pen’le ve hamamböceği Zaza’yla tanışır.

Pluk bir sürü yeni arkadaş edinir ve onların her türlü sorununu çözer. Fakat şimdi çok daha büyük bir sorun vardır. Eskiden büyük, yemyeşil bir yer olan Üveyik Bahçesi’ndeki güzel ağaçlar ve burada yaşayan hayvanlar tehlikededir. Bakalım Pluk ve arkadaşları Üveyik Bahçesi’ni kurtarmayı başarabilecekler midir?

Hollanda çocuk edebiyatının taçsız kraliçeleri Annie M.G. Schmidt ve Fiep Westendorp’tan unutulmaz bir macera daha!

“İlk okuyuşunuzda sizi büyüleyen temel şey, hikâyenin kendisi oluyor. İkinci okuyuşunuzda ise, cümlelerin ne kadar net olduğuna, kelimelerin nasıl özenle seçildiğine ve her şeyin nasıl da olması gerektiği yerde olduğuna vuruluyorsunuz. Her okuyuşunuzda, ancak tekrar tekrar okursanız fark edebileceğiniz gizli şakalar keşfediyorsunuz.”  -Trouw 

“Annie M.G. Schmidt’in kitapları ayrıcalıklı muameleyi hak ediyor. Bu kalitede kitaplara sık rastlanmıyor.”  – NRC Handelsblad

Pluk’un küçük, kırmızı bir çekicisi vardı.

Onunla bütün kenti dolaşıp, oturmak için ev arıyordu.

Arada bir durup insanlara soruyordu: ‘Bana uygun bir ev biliyor musunuz?’

İnsanlar bir an düşünüyor, sonra, ‘Hayır,’ diyorlardı. Çünkü bütün evler doluydu.

Sonunda Pluk çekicisiyle bir parka gitti. Aracını iki ağacın arasına bırakıp bir banka oturdu.

‘Belki bu gece parkta uyuyabilirim,’ dedi yüksek sesle. ‘Ağacın altında, aracımın içinde uyurum.’

O sırada yukarıdan bir ses duydu. ‘Sana uygun bir ev biliyorum,’ dedi bu ses.

Pluk yukarıya baktı. Büyük meşe ağacının dallarından birinde güzel, tombul bir güvercin duruyordu.

Annie M.G. Schmidt 1911 yılında, Hollanda’da Kapelle adlı küçük bir köyde doğan yazar çocukluk döneminde içine düştüğü yalnızlık ve mutsuzluk duygularıyla çocuk kitapları okuyarak baş etmeye çalıştı. İlk şiirlerini 14 yaşında yazdı, ancak yazar olarak adını, İkinci Dünya Savaşından sonra arşiv bölümünde çalışmaya başladığı Het Parool gazetesinde yayımlanan şiirleri ve yazılarıyla, 1950’li yıllarda duyurmaya başladı. Beş kitaplık dizisi Jip en Janneke (1963-1965), Gümüş Kalem Ödülü’ne değer görülen Minoes ile Pulk Van de Petteflet ve Altın Kalem Ödülü’ne layık bulunan Otje (1980) en çok bilinen yapıtları arasında. Ülkesinde 1964 Çocuk ve Gençlik Kitapları Devlet Ödülü, 1988 CPNB Halk Ödülü ve CPNB Çocuk ve Gençlik Kitapları Halk Ödülü ile onurlandırılan Annie M. G. Scmidt, 1988 yılında çocuk edebiyatı alanında dünyanın en önemli ödülü sayılan Hans Christian Andersen Ödülü’nü, Astrid Lindgren’in elinden aldı. Schmidt 1995 yılında hayata veda etti.  

Fiep Westendorp 1916 doğumlu illüstratör, uzun süre Hollandalı yazar Annie M.G. Schmidt ile birlikte çalıştı. 1953’ten 1957’ye kadar, bir Hollanda gazetesinde yayınlanan öykü dizisi “Jip en Janneke” için çizdiği çizimler, şu anda Hollandalı mağaza HEMA tarafından satışı gerçekleştirilen eşyaların tasarımında kullanılıyor. Üç kuşak, onun illüstrasyonlarıyla büyüdü. 1997 yılında “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne değer görüldü. 2004 yılında hayata gözlerini yumdu.

edebiyathaber.net (28 Eylül 2018)

Yorum yapın