Herkesin başladığı ama kimsenin bitir(e)mediği kitaplar

Kasım 5, 2018

Herkesin başladığı ama kimsenin bitir(e)mediği kitaplar

Tsundoku aldığınız kitapları, okunmamış kitaplarınızdan oluşan yığına eklemek anlamındaki Japonca bir sözcük.

  1. Madde 22, Joseph Heller
  2. Yüzüklerin Efendisi, J.R.R. Tolkien
  3. Ulysses, James Joyce
  4. Moby Dick, Herman Melville
  5. Atlas Silkindi, Ayn Rand

Okun(may)an kitapların sürekli değişmesi, “en fazla okunmayan” ya da “en az bitirilen” kitapları kesin olarak tespit etmeyi imkansız hale getiriyor.

Ancak bu değişken durumun zaman zaman fotoğrafını çekebiliriz. Örneğin, yukarıdaki liste, 2013 yılı Temmuz ayında Goodreads üyeleri tarafından “En Çok Yarım Bırakılan Klasikler” olarak belirlenen ilk beş kitap. Aşağıdaki listede ise yine aynı üyelerin “En Çok Yarım Bırakılan” olarak seçtikleri kitaplar bulunuyor:

  1. Boş Koltuk, J.K. Rowling
  2. Grinin Elli Tonu, E.L. James
  3. Ye, Dua Et, Sev, Elizabeth Gilbert
  4. Ejderha Dövmeli Kız, Stieg Larsson
  5. Lanetli: Batının Kötü Cadısı, Gregory Maguire

Matematik profesörü Jordan Ellenberg, kitapların okunmama oranlarını hesaplamak için Hawking Endeksi olarak adlandırdığı yarı şaka yarı ciddi bir hesaplama yöntemi geliştirdi. Profesör Ellenberg’in hesaplama yönteminde Kindle okuma cihazlarından alınan veriler, insanların altını çizdikleri yerlerin kitabın sonuna ne kadar yakın olduklarına bakılarak analiz ediliyor.

Bu yönteme göre (Temmuz 2014 itibariyle) “en az bitirilen ilk beş kitap” olarak tespit edilenler aşağıdaki listede sunulmuştur. Parantez içindeki yüzdeler, kitabı sonuna kadar okuyanların oranıdır:

  1. Zor Seçimler, Hilary Clinton (% 1,9)
  2. Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital, Thomas Piketty (% 2,4)
  3. Sonsuz Jest, David Foster Wallace (% 6,4)
  4. Zamanın Kısa Tarihi, Stephen Hawking (% 6,6)
  5. Hızlı ve Yavaş Düşünme, Daniel Kahneman (% 6,8)

Bu hesaplama yöntemine göre E.L. James’in Grinin Elli Tonu adlı kitabının bitirilme oranı, şaşırtıcı biçimde % 25,9 iken Donna Tartt’ın Saka Kuşu adlı romanının bitirenlerin oranı %98,5’lere varıyor.

Biraz geriye gidelim mi? The New Republic dergisinden Malcolm Cowley, 1934 yılında konuya farklı bir açıdan yaklaşarak ünlü Amerikalı romancılardan ve edebiyat eleştirmenlerinden, insanların dikkatinden kaçan kitapları önermelerini istedi. Aldığı yanıtları “Neredeyse Kimsenin Okumadığı İyi Kitaplar” ve “Gözden Kaçmış Kitaplar Hakkında Daha Fazlası” başlıklı iki makalede topladı. F. Scott Fitzgerald’ın cevabında şu kitaplar bulunuyordu:

Through the Wheat, Thomas Boyd

Sing Before Breakfast, Vincent McHugh

The Spring Flight, Lee J Smits

Miss Lonelyhearts, Nathanael West

I Thought of Daisy, Edmund Wilson

Unutulan kitapların izini sürebileceğiniz iyi bir yer neglectedbooks.com. Bu sitede “değişen okuma zevklerinden ötürü gözden kaçmış ya da unutulmuş olan kitaplar” hakkındaki makalelere ve kitap listelerine ulaşabilirsiniz.

Çeviren: Onur Çalı

Kaynak: The Independent

edebiyathaber.net (5 Kasım 2018)

Yorum yapın