Her klasik gitar severin tutkusu: “Asturias” | Uğur Ersöz

Eylül 18, 2013

Her klasik gitar severin tutkusu: “Asturias” | Uğur Ersöz

Her klasik gitar sevenin hayalidir bu 6 dakikalık parça. Piyano için yazılmış olup gitar yorumu genelde daha çok beğenilir. Biri klasik gitar çalıyorum dediğinde karşılaşacağı ilk soru genelde “Asturias çalabiliyor musun?” olur.

Adını İspanya’nın kuzeyindeki özerk bir prenslikten alan “Asturias”ı biraz daha profesyonel bir dille anlatacak olursak; bu prelüd (müzikte asıl parçaya özellikle tonal yönden yol göstericilik görevi yapan giriş parçası) tekdüze ezgisinin giderek canlanan gerilimiyle orta bölmedeki melankolik ve ağıtsal şarkının yarattığı kontrastla müzikseverlerin çok ilgisini çekmiştir.

Bestecisi Albeniz’in çağdaşları olan Faure, Debussy, Schubert ve özellikle de Lizst’ten fazlasıyla etkilenip 1886’da bestelerinin en ünlüsü olan, solo piyano için Op.47 olarak yayımladığı İspanyol Suiti’nin 5. ve en tanınan parçasıdır “Asturias”.

İlk başta da belirttiğimiz gibi klasik gitar çalan/çalmak isteyen ya da sadece dinleyicilerin bile referans parçasıdır Asturias. Kişinin bu parçayı çalabilmesi için klasik gitar temeli çok iyi, nota bilgisi harikulade seviyede olmalı ve daha önceden parmak hızlandırıcı egzersizleri eksiksiz yapmalıdır. Çalarken parçaya ruh katmak içinse üzerinde defalarca çalışmak gerekir. John Williams’ı, Asturias’ı çalarken parmaklarını hızından dolayı takip edemediğimiz, sanki duygusal olarak buhar gücüyle çalışan bir makineden çıkmış gibi olan yorumuyla dinleyelim.

Uğur Ersöz – edebiyathaber.net (18 Eylül 2013)

Yorum yapın