Hep Kitap ve Pera Müzesi’nin düzenlediği söyleşi dizisi, “Uydurmanın Tekniği” temasıyla sona eriyor

Mart 16, 2018

Hep Kitap ve Pera Müzesi’nin düzenlediği söyleşi dizisi, “Uydurmanın Tekniği” temasıyla sona eriyor

hep kitap ve Pera Müzesi’nin düzenlediği, büyük ilgiyle takip edilen Uydurmanın İncelikleri söyleşi dizisi, “Uydurmanın Tekniği” temasıyla 16 Mayıs Çarşamba akşamı 19.00’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek dördüncü etkinlikle sona erecek. hep kitap’ın yayımladığı Uydurmanın İncelikleri: Kurmaca Üzerine Kişisel Yaklaşımlar kitabında deneyimlerini paylaşan yazarlardan Mine Söğüt, Nermin Yıldırım ve Mahir Ünsal Eriş; Hakan Bıçakcı moderatörlüğünde uydurmanın teknik boyutunu konuşacaklar.

hep kitap, Hakan Bıçakcı’nın hazırladığı Uydurmanın İncelikleri: Kurmaca Üzerine Kişisel Yaklaşımlar adlı kitabında sadece yazmak isteyenler için değil, sevdikleri yazarların çalışma odalarına girip etrafa şöyle bir göz atmak isteyenler için de  bir kaynak sunuyor. Kitapta Türkçe edebiyatın güçlü kalemleri, Bıçakcı’nın hazırladığı soruları yanıtlıyor. Başar Başarır, Doğu Yücel, Fuat Sevimay, Hakan Günday, İsmail Güzelsoy, Jale Sancak, Mahir Ünsal Eriş, Mario Levi, Mine Söğüt, Murat Özyaşar, Müge İplikçi, Nermin Yıldırım, Seray Şahiner ve Yavuz Ekinci gibi yazarların yer aldığı kitap, dünya edebiyatından örneklerden, teorik ipuçlarından ve en önemlisi yazarların samimi cevaplarından oluşuyor.

hep kitap ve Pera Müzesi işbirliğiyle, bu kitaptan yola çıkarak düzenlenen “Uydurmanın İncelikleri” başlıklı söyleşi dizisi, toplam 4 etkinlikten oluşuyor. Söyleşiler; kitapta yer alan yazarların yaklaşım, yöntem ve önerilerine bir adım daha yakından bakma olanağı sunuyor.

İlki şubat, ikincisi mart, üçüncüsü ise nisan ayında gerçekleşen ve edebiyat meraklılarından büyük ilgi gören söyleşilerin sonuncusu ise mayıs ayında, “Uydurmanın Tekniği” temasıyla düzenlenecek. 16 Mayıs 2018 Çarşamba akşamı 19.00’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek söyleşide Mine Söğüt, Nermin Yıldırım ve Mahir Ünsal Eriş, Hakan Bıçakcı moderatörlüğünde uydurmanın teknik boyutuna odaklanacak ve kurgunun oyunbaz patikasında yazara yol gösteren yöntemler üzerine sohbet edecekler. Yeni bir şey yazıldığında herkes “Konusu ne?” diye sorar fakat nasıl yazıldığını kimse merak etmez. Söyleşide yazarlar, “Kurmaca, biz başka planlar yaparken başımızdan geçenler midir?” sorusuna kapsamlı bir yanıt arayacaklar.

Uydurmanın Tekniği hakkında:

Hakan Bıçakcı’nın hazırladığı Uydurmanın İncelikleri: Kurmaca Üzerine Kişisel Yaklaşımlar kitabı, hep kitap’ın, yazarın koçu olmak, kendi yazarlık hikâyesiyle başka yazarların yoluna ışık tutmak isteyenleri buluşturan Atölye serisi kapsamında okurlara ulaşıyor. Başar Başarır, Doğu Yücel, Fuat Sevimay, Hakan Günday, İsmail Güzelsoy, Jale Sancak, Mahir Ünsal Eriş, Mario Levi, Mine Söğüt, Murat Özyaşar, Müge İplikçi, Nermin Yıldırım, Seray Şahiner, Yavuz Ekinci… Kimi yazacaklarını önceden kalem kalem planlamayı seviyor, kimi akışına bırakmayı. Kimi ne anlattığına önem veriyor, kimi nasıl anlattığına. Kimi karakteri üstün görüyor, kimi olay örgüsünü. Kimi zaman zaman yazar tıkanması yaşıyor kimi içinden taşan yazma dürtüsünü kontrole alma ihtiyacı hissediyor… Hepsinin kitaplarını büyük bir haz alarak okusak da aslında her biri birbirinden farklı, bazen de birbirinin tam zıddı. Türkçe edebiyatın güçlü kalemleri bu defa Hakan Bıçakcı’nın hazırladığı soruları yanıtlıyor.

Dünya edebiyatından örneklerle, teorik ipuçlarıyla ve en önemlisi yazarların samimi cevaplarıyla eşsiz bir kitaba dönüşen Uydurmanın İncelikleri, sadece yazmak isteyenler için değil, sevdikleri yazarların çalışma odalarına girip etrafa şöyle bir göz atmak isteyenler için de zihin açıcı bir kaynak.

edebiyathaber.net (11 Mayıs 2018)

Yorum yapın