Hemingway’in standart uzunluktaki tek piyesi: “Beşinci Kol ve İspanya İç Savaşının Dört Öyküsü”

Şubat 7, 2018

Hemingway’in standart uzunluktaki tek piyesi: “Beşinci Kol ve İspanya İç Savaşının Dört Öyküsü”

Ernest Hemingway’in “Beşinci Kol ve İspanya İç Savaşının Dört Öyküsü” adlı piyesi, Saydam Özel çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

The New York Times Book Review’den Philip Young: Bu, dolaysız, apaçık Hemingway.

Hemingway’in normal uzunluktaki tek piyesini sunan Beşinci Kol ve İspanya İç Savaşının Dört Öyküsü, 1930’ların İspanya’sını görkemli bir şekilde duyumsatıyor. Hemingway’in kuşatılmış Madrid’in içinde ve çevresinde gazete muhabiri olarak yaşadığı serüvenlerden oluşturulan bu eserlerde savaşın, askerler, siviller ve savaşı haberleştirmek için gönderilen muhabirler üzerindeki dokunaklı etkileri betimleniyor.

Ernest Hemingway, İngilizce nesirin biçemini değiştirmek için yirminci yüzyılda başka her yazardan daha fazla şey yaptı ve bu çabaları için 1954’te Yazın Nobeli ile ödüllendirildi. Hemingway, kısa bildirim tümceleriyle yazdı ve katı, kısa, özlü nesiriyle tanındı. Güneş Doğar da’nın ve Silahlara Veda’nın yayımlanması, Ernest Hemingway’in yazın alanında yirminci yüzyılın en büyük ışık kaynaklarından biri olarak tanınmasını anında sağladı. Daha önce gazetecilik ve Dünya I. Savaşında ambulans sürücülüğü yapan yazar, uluslararası ün getiren kariyerine 1920’lerin Paris’indeki göçmen topluluğunun üyesi olarak başladı. Hemingway, boğa güreşi ve büyük av düşkünü olduğu için başlıca kahramanları, her zaman, gerek fiziksel gerekse duygusal kaynaklı görülmeyen yaraların acısını çeken, cesaret ve metanet sahibi erkekler ve kadınlar oldu. İspanya İç Savaşını haberleştirip bazılarınca yazınsal gerçek başyapıtı sayılan Çanlar Kimin İçin Çalıyor’da kurgu olarak betimlediği gibi Dünya II. Savaşını da haberleştirdi. Kısa romanı Yaşlı Adam ile Deniz, 1953’te Pulitzer ödülünü kazandı. 1961’de öldü.

edebiyathaber.net (7 Şubat 2018)

Yorum yapın