Hayvan Yemek: Tabağımızdaki yemeklerin öyküsünü anlatan sarsıcı bir kitap

Temmuz 4, 2012

Hayvan Yemek: Tabağımızdaki yemeklerin öyküsünü anlatan sarsıcı bir kitap

Yemek yerken aldığımız kararları, neye dayanarak alıyoruz? Neden kuzu eti yiyoruz ama köpek eti yemiyoruz?

Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın ile Her Şey Aydınlandı’nın parlak yazarı Jonathan Safran Foer’den bu kez tabağımızdaki yemeklerin öyküsünü anlatan, sarsıcı bir kitap: Hayvan Yemek. Hayvan Yemek, kurgulanamayacak denli dehşetli birtakım gerçeklerin bize sofralarımız kadar yakın olduğunu gösteriyor; insanın marifetlerini, tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bu kitap, bir vejetaryenlik çağrısı değil, bir uyanış çağrısı… Çatalımızı sapladığımız şeyin “ne” olduğunu, bize “neler olduğunu” görmekten çekinmeyenlere açık bir davet.

Çağdaş Amerikan edebiyatının en özgün kalemlerinden Jonathan Safran Foer, kişisel, toplumsal, tarihsel öyküler üzerinden yemeyi seçtiklerimizin öykülerini dile getiriyor. Bir akvaryumun önünde duran Kafka imgesinden Berlin Hayvanat Bahçesi’nin sevilen kutup ayısı Knut’a, sınai çiftliklerde eziyet çeken tavuklardan İspanyol Gribi’ne uzanarak insanların hayvanlarla ve yedikleriyle olan ilişkisini taptaze bir bakış açısıyla sayfalara döküyor. Foer’in kitabı, öyküler üzerinden ilerliyor, öykülerle besleniyor; okurunu kendi öykülerini düşünmeye itiyor.

Hayvan Yemek, çağdaş edebiyatın en önemli genç yeteneklerinden Foer’in kurgulanamayacak denli birtakım gerçekleri sayfalara döktüğü, ABD’de olay yaratan bir kitap.

Hazmetmek için sağlam bir mideniz olması gerek.

JONATHAN SAFRAN FOER

1977 yılında, ABD’nin Washington DC şehrinde dünyaya geldi. 25 yaşındayken yayımlanan ilk romanı Her Şey Aydınlandı ile tanındı; ardından gelen Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın ile çağdaş Amerikan edebiyatının en güçlü sesleri arasında anılmaya başlandı. Princeton Üniversitesi’nden mezun olan Foer, Bruno Schulz’un Krokodil Sokağı adlı kitabından yola çıkarak yarattığı, tasarımsal kurmaca çalışması Tree of Codes ile de ilgi toplamıştır.

Jonathan Safran Foer, Zoetrope Öykü Ödülü’ne, kurmaca dalında New York Kütüphanesi Young Lions Ödülü’ne ve Her Şey Aydınlandı ile The Guardian’ın İlk Kitap Ödülü’ne layık bulunmuştur. Granta’nın 2007 tarihli ‘En İyi Genç Amerikan Yazarlar’ seçkisinde yer alan, The New Yorker’ın on yılda bir derlediği ve gelecek vaat eden edebiyatçılara işaret ettiği ‘40 yaşın altındaki 20 yazar’ listesindekilerden biri olan Foer; The Rolling Stone ve Esquire gibi mecraların, ‘Yılın Adamı’ listelerinde de karşımıza çıkar. New York Üniversitesi’nin yaratıcı yazı bölümünde ders veren Foer, Amerikan edebiyatının en çok ilgi çeken, özgün kalemlerinden biridir.

Hayvan Yemek, vejetaryen olan yazarın çağdaş dünyada tüketilen etin öyküsünü anlattığı ve endüstrinin sarsıcı gerçeklerini yansıttığı çalışmasıdır. ABD ve Avrupa’da geniş yankılar uyandıran Hayvan Yemek’ten yola çıkan ve prodüksiyonu Natalie Portman tarafından yapılan bir belgeselin yapım aşamasında olduğu da duyurulmuştur.

Jonathan Safran Foer, New York şehrinde yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (4 Temmuz 2012)

Yorum yapın