Hayaller âlemine yolculuk! | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 3, 2018

Hayaller âlemine yolculuk! | Mehmet Özçataloğlu

Efsaneler Kenti Istanbul’u bize anlatan Refik Durbaş’a

Fuat Sevimay, James Joyce çevirilerinden ve yazdığı romanlardan tanıdığım bir isimdi. Fakat kendisini tanıtan bir metne baktım ki bir tümcelik bu tanımlama yeterli değilmiş. Yazar, İstanbul Mimarlar Odası, Maden Mühendisleri Odası, Yenimahalle Belediyesi, Ölüdeniz Belediyesi, Foça Belediyesi tarafından verilen ödüllerde ödüle değer görülmüş. 2014 Orhan Kemal Öykü Ödülü’nün de sahibi olmuş. Çevirilerde sadece James Joyce’u biliyordum ki Henry James, Oscar Wilde ve İtalyancadan Luigi Pirandello ve Italo Svevo çevirileri de varmış. Ayrıca ödüller arasında saymadığım Talat Halman Çeviri Ödülü ve Dünya Kitap Yılın Çeviri Kitabı ödülü de varmış.

Ve Sevimay bugünlerde beni bir kere daha şaşırttı. Önümde çocuklara yönelik olarak yazılmış iki kitap var. “Hişt Hişt” ve “Hayal Kurmak Bedava.”

Hişt Hişt

“Hişt Hişt” adlı kitapta isimsiz bir kahramanımız var. Bir de “Sait Faik.” Yaz tatilinde canı sıkılan kahramanımız, kitapların arasından bir ses duyar. İnanmakta zorlansa da duyduğu gerçektir. Kitapların arasından biri “Hişt hişt” diye seslenmektedir. Bu sesin sahibi Sait Faik Abasıyanık’tır. Sese yanıt veren kahramanımız ünlü yazarla güzel bir İstanbul turuna çıkar. Kadıköy, Altınyol, Haydarpaşa, Sultanahmet, Ayasofya, Tophane ve daha birçok yer. Sait Faik rehberliğinde güzel bir İstanbul turu. İstanbul’u bilen çocuklara bir anımsatma; bilmeyenler, gidip göremeyenler için bir imrendirme… Böyle söylüyorum diye bir gezi kitabı olduğu da düşünülmesin. Sait Faik’le, kahramanımızla keyifli anlar işte. Ve Gökçe İrten’in resimlerinin katkısıyla.

Hayal Kurmak Bedava

Sevimay’ın bir diğer kitabı da “Hayal Kurmak Bedava.” Diğer kitap 7+ yaş grubuna sesleniyorken bu kitap 10+ yaş grubuna… Dolayısıyla biçim ve hacim olarak diğerinden farklı bir kitap. Kerem ve sınıf arkadaşları yeni öğretim döneminde oldukça şaşkındır. Yeni öğretmenleri derse başlamadan önce tüm öğrencilerinden beş dakika boyunca hayal kurmalarını ister. Hayal kurarken de korkmamalarını ve kendilerini sınırlamamalarını söyler.”

Çocukların hayal kurmalarını ben de çok önemsiyorum. Çünkü hayal kuran çocuk daha yaratıcı olur. Sorunlarını daha kolay çözer. Ve zorlu bir yaşam sınavının önlerinde olduğunu da varsayarsak diledikleri kadar hayal kurmalarının, hayallerinin peşinden gitmelerinin taraftarıyım. Hele ki “Hayal Kurmak Bedava”yken.

Kitapla birlikte seyyah olup geziyoruz adeta. Kah bir çölde kah Mısır’da, kah Madrid’de kah Japonya’da. Kaan, Neşe, Kerem, Efe, Ege, İpekse yol arkadaşlarımız. Ve bilinmesi gereken önemli isimler Marquez, Morinho, Michelangelo (Kaplumbağa olan değil!), Sadun Boro ve daha kimler kimler. Okurlar önemli isimlerle tanışma fırsatı da bulacaklar bu kitapta. Bazen geçmişe bazen geleceğe… Hayal dünyasında keyifli bir yolculuk bu kitap.

“Hayal ederseniz hayattan ne isteyeceğini bilirsiniz” diyor yazar. O halde bırakalım da çocuklar da sınırsızca hayal edebilsinler. Hayal kuran insanın umudu vardır. Ve insan umut ettiği sürece yaşarmış.

Kitabı resimleyen Mustafa Delioğlu ve Hişt Hişt’le birlikte bu kitap da hep kitap etiketini taşıyor. 

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (3 Aralık 2018)

Yorum yapın