Hamdi Koç’tan yeni roman: “Çıplak ve Yalnız”

Ağustos 14, 2013

Hamdi Koç’tan yeni roman: “Çıplak ve Yalnız”

Hamdi Koç’un yeni romanı Çıplak ve Yalnız, Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Yazar, uzun süre tartışılacak hikâyeye imza atıyor. İlk sayfadan son satıra kadar gerilimin hız kesmediği romanda Kafka’nın, Yusuf Atılgan’ın, Oğuz Atay’ın kahramanlarına selam gönderen bir kahramanla tanışıyoruz: Mesut Akarsu. 1960’ların Türkiye’sinden günümüzü uzanan hikâyede “küçük ve yalnız” olduğunu sanan bir kahramanın “büyük ve kanlı” bir geçmişe yaptığı yolculuğa tanıklık ediyoruz.

Ankara’daki bekâr evinde aldığı bir telefonla amcasının öldüğünü öğrenen ve Ünye’ye, anne babasının memleketine doğru bir yolculuğa çıkan Mesut Akarsu, sadece kendi geçmişinin değil ülkenin de karanlık geçmişiyle yüzleşmek durumunda kalıyor. Ünye’de onu sadece amcasının “hayaleti” değil acılı bir geçmişin toplu mezarları bekliyor.

Kitaptan

“Karım şimdi şu anda bir başkasıyla yatıyor mudur, bu en sevdiği, saatin bu en belirsiz olduğu saatte, ben ölürken?

Ben anbean boylu boyunca batarken o ayak bileklerinin gerilişinden boynunun gerilişine kadar bütün vücuduyla ölürcesine mutlu oluyor mudur? Vücudunun dışarıya doğru çizdiği kemer. Ölümden önceki kasılma gibi. Hayatın en mutlu anı. Ruhun çıkış anı. Ölüm belki seksin bir çeşididir ya da bir mertebesi, bir merhalesidir. O merhaleden hayata bakınca her şey uzak, bulanık görünür. Hatta hiçbir şey görünmez. Seks yapmak lazım, hep, her daim, ha bire.

Karım haklı. Bıktım artık derdim ama haklı. Para unutturamıyor ama cinsi münasebet unutturur. Hayatta yapacak daha iyi bir şey yok. İnsana daha iyi gelen bir şey yok. Bir de sohbet, evet, Hikmet’le edilen sohbet gibi bir sohbet. Acı, gurur, sevgi, anlayış, utanç, teselli, hüzün ve akıl dolu. Öğrenmenin mutluluğu ve bilmenin utancı. Öğretmenin tatmini, teselli etmenin gururu.”

Yazar hakkında

Hamdi Koç Fatsa’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’nde, bir süre ODTÜ’de okudu. İÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı’nı bitirdi.

2002 yılında yayımlanan romanı Melekler Erkek Olur ile Türkiye’nin en çok okunan yazarları arasına girdi. Çiçeklerin Tanrısı, İyi Dilekler Ülkesi, Bir Eski Kocanın Öğleden Sonrası yazarın diğer romanlarıdır.

edebiyathaber.net (14 Ağustos 2013)

Yorum yapın