Halide Edip’in kayıp tiyatro oyunu “Maske ve Ruh” seyirciyle buluşuyor

Nisan 28, 2016

Halide Edip’in kayıp tiyatro oyunu “Maske ve Ruh” seyirciyle buluşuyor

bs2Tiyatrokare’nin geniş bir kadroyla sergileyeceği, Halide Edip’in tiyatro oyunu “Maske ve Ruh” 7 Mayıs’ta seyirciyle buluşuyor.

Etkinlik bülteninden

Tiyatrokare, 25. yılını farklı atölyeler ve çalışmalarla kutlayacak. Bunlardan ilki, Nedim Saban’ın sadeleştirerek , 20. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında  7 Mayıs’ta seyirciyle buluşturacağı “MASKE VE RUH” adlı oyunu olacak.

Daha çok romanları ve makaleleriyle hatırlanan ve 2014’de UNESCO tarafından “YILIN İNSANI” seçilen, ancak ülkesinde hak ettiği değeri göremeyen Halide Edip Adıvar’ın gerçek bir tiyatro sevdalısı olduğu,  Türkiye’nin ilk kadın profesörü olarak tiyatroya çok önemli Shakespeare çevirileri kazandırmaktan öte, bir libretto ve bir oyun da yazdığı pek bilinmiyor.  Yüksek lisans tezinde “HALİDE EDİP TİYATROSU” ve   “MASKE VE RUH” oyununu derin biçimde inceleyen Nedim Saban, bugüne kadar hiç sahnelenmemiş olan oyunun içerik açısından oynanmaya değer olduğunu,  çağdaş tiyatro biçemleri de kullanılarak, biçimsel açıdan da oynanabilmesinin mümkün olduğunu kanıtlayarak, oyunun tekrar hayat bulmasına çaba gösteriyor.

7 Mayıs Cumartesi günü 15.00’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde bir okuma tiyatrosu etkinliği olarak sahnelenecek olan oyunda, ustalardan oluşan büyük bir kadro yer alıyor. Shakespeare ile Nasrettin Hoca’nın ahiretteki bir hayali buluşmasını konu edinen oyunda SEZAİ ALTEKİN “Nasreddin Hoca”, LEVEND ÖKDEM  “Shakespeare” rolünü oynuyor, CELİLE TOYON da  “HALİDE EDİP” karakterine hayat veriyor.   NEDİM SABAN’ın rejisini, ÇİĞDEM ERKEN’in  müziklerini, HATİP KARABUDAK’ın  ışık tasarımını  gerçekleştirdiği oyunda ayrıca AYŞE KÖKÇÜ, ERASLAN SAĞLAM, MAHPERİ MERTOĞLU,  TİRAJE BAŞARAN, METİN ZAKOĞLU, UMUT DEMİRDELEN, HALİM ERCAN, CEM GÜLER, DİCLE ALKAN, MERAL ASİLTÜRK, MURAT USTA, UMUT AVCI, KORAY KURT, MURAT TURHAN, ÖMER ACAR, ECE MÜDERRİSOĞLU, BURAK İLEMLER rol alıyor.

1937 yılında yazılan ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngilizce olarak yazar tarafından tekrar kaleme alan “MASKE VE RUH”, ülkesinin Kurtuluş Savaşı’nda fedakarca savaşan, cephede onbaşı, gazeteci ve hemşire olarak görev yapan Halide’nin, savaşların dehşeti konusunda kaleme aldığı pasifist bir oyun. Oyunda tek tipleşen bir dünyada insan ruhunun yitirilişi, çok kültürlülüğün, bireyselliğin ve özgür düşüncenin  kayboluşuna değinilerek, bir ütopya kuruluyor. Diktatörlük, tek lider sultası ve tek tip düşüncenin  özelde Anadolu kültürü, genelde dünya üzerindeki etkileri anlatılıyor. Gerek içeriği, gerek karmaşık yapısı nedeniyle Türkiye’de hiç sahnelenme girişiminde bulunulmayan oyun, Elia Kazan  /Frances Kazan’ın girişimiyle 1997’de New York’da kısa bir prova dönemi yaşamış, ancak seyirciyle buluşamamıştı.

90 dakika sürecek olan etkinliğin ardından, aynı gün 17.30’da Prof. Ayşın Candan,   moderatörlüğünde “HALİDE EDİP TİYATROSU” paneli düzenlenecek. Panele Halide Edip’in biyografisini yazan İPEK ÇALIŞLAR, Halide edip Tiyatrosu üzerine çalışan DR.ESRA DİCLE VE NEDİM SABAN da katılıyor.

20.İstanbul Tiyatro Festivali çerçevesinde ücretsiz olarak sahnelenecek olan etkinlik için [email protected] adresinden rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

Geniş bilgi için: www.tiyatro.iksv.org

edebiyathaber.net (28 Nisan 2016)

Yorum yapın