“Ha Babam”ı kullanamazsın!

Mart 13, 2012

“Ha Babam”ı kullanamazsın!

Yargı, “Ha Babam Uzay” dizisiyle ilgili Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz'ın yaptığı şikâyete hak verdi

Bir televizyon kanalında yayınlanmaya başlanacağı duyurulan “Ha Babam Uzay” dizisiyle ilgili Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, dizide ’ha babam’ ibaresinin kullanılmasının durdurulmasını istedi. İtirazı değerlendiren mahkeme, 100 bin TL teminat karşılığında dizinin adında ve bu diziyle ilgili tanıtım reklam duyurularında “Ha babam”, “Hababam” ibaresini kullanmalarının tedbiren durdurulmasına karar verdi.

“’Ha Babam’ isminden faydalanmak isteniyor”

İstanbul 4 Nolu Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya “Hababam Sınıfı” romanının yazarı Rıfat Ilgaz’ın oğlu ve varisi Aydın Ilgaz ile taraf avukatları katıldı. Ilgaz’ın avukatı Murat Turhan, “Karşı taraf yeni bir diziye başlamaktadır ve başlarken “Ha babam” isminden faydalanmak istemektedir. Eser sahibi olarak ismini ve alametlerini kullanmayı yasaklama hakkımız vardır. Karşı tarafın amacı bunun bir hababam sınıfı gibi algılanmasını sağlamaktır. Bunu da şu an sağladıkları görülmektedir. İki gün sonra dizi bu isimle yayına girecektir. Bu yüzden ’Ha babam’ ibaresinin kullanılmasına tedbir konulmasını talep ediyoruz” dedi.

“Ha Babam”a tedbir

Dizinin yapım şirketi Süreç Filmcilik’in avukatı Aydın Kurban ise, dizinin Hababam sınıfı romanıyla alakasının olmadığını belirterek, “Bizim kullandığımız deyim ’Ha babam’ şeklindedir. Türkçe’de yaygın kullanılmaktadır. Hababam deyiminin Rıfat Ilgaz tarafından yaratılmış bir deyim olduğu kabul edilemez. Tedbir talebinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme, 100 bin TL teminat karşılığında dizinin adında ve bu diziyle ilgili tanıtım reklam duyurularında “Ha babam”, “Hababam” ibaresini kullanmalarının tedbiren durdurulmasına karar verdi. Mahkeme teminatın yatırılması durumunda tedbir kararının İstanbul İcra Müdürlüğü tarafından yerine getirilmesine hükmetti. (dha)

Yazan: Cem TURSUN – Radikal (13 Mart 2012)

Yorum yapın