Günlüklere işlenen gizli tutkular, bastırılmış saplantılar, keyifli kıskançlıklar

Haziran 19, 2019

Günlüklere işlenen gizli tutkular, bastırılmış saplantılar, keyifli kıskançlıklar

Jun’ichirō Tanizaki’nin Anahtar ve Çılgın Bir İhtiyarın Güncesi adlı romanları Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Modern Japon edebiyatının muzip ustası Jun’ichirō Tanizaki yaşamının son dönemine ait iki romanda şehirli mazbut insanların güncelerine dönerek geleneksel aile yapısının altında gizlenen arzuları, ihtirasları ve düşünceleri ortaya döküyor. Cinsellik, din ve para gibi konulara, değişen Japon toplumu üzerinden sarsıcı bir ironiyle mercek tutuyor.

Çılgın Bir İhtiyarın Güncesi

“Modern Japon edebiyatının bu büyük ustasıyla okurlar mutlaka tanışmalı.”

Anthony Burgess

Çılgın Bir İhtiyarın Güncesi, Tanizaki’nin yaşlılık yıllarını duru ve mizah dolu bir kalemle ele aldığı bir varoluş trajikomedisi.

Tokyolu aile reisi Utsugi seksenine merdiven dayamıştır. Yaşlılık yıllarındaki ihtiyarın, etrafında pervane olan eşini, çocuklarını, bakıcılarını görecek gözü yoktur. Saplantı haline getirdiği gelini Satsuko’nunsa bir dediğini iki etmez. Yaşlanan bedenine, yakasını bırakmayan sağlık sorunlarına ve her gün daha da yaklaşan ölüme rağmen aksatmadan tuttuğu güncesinde ihtiraslarını, duygularını hüzünlü bir ironiyle kaydeder.

Geçen gün hastanede tomografi çektirdiğim zaman kanser olabilir dediklerinde bizim hanım ve hemşirenin yüzü sapsarı olmuş gibiydi, ama ben hiç oralı olmadım.

Bu kadar sakin olmama kendim de şaşırdım.

Uzun mu uzun yıllar süren ömrüm böylece bitiyor demek ki, diye bir parça rahatladım hatta. Kısacası, bu dünyaya çivi çakma gibi bir niyetim yok ama yaşadığım müddetçe karşı cinsin cazibesine kapılmadan da edemiyorum.

Bu duygum öleceğim dakikaya kadar sürecek herhalde.

#yaşlılık #cinsellik #fetişizm #arzu #hastalık #gelenek #günlük #japonya 

Çevirmen: Vaner Alper

Anahtar

“Japon romanının yüzyılımızdaki en büyük ustası.”

Edmund White

Anahtar, savaş sonrasında Japonya’nın değişen kültürünü ve toplumsal değerlerini karanlık bir mizah duygusuyla ele alan bir ustalık dönemi romanı.

Tanizaki, olgunluk dönemi eseri Anahtar’da sonuna gelinmiş bir evliliğin hüzünlü ve komik iç yüzünü resmediyor. Yaşça genç olan karısına tutkuyla bağlı, ancak onu nasıl memnun edeceğini bilemeyen orta yaşlı bir profesör ve tüm sevgisine rağmen kocasından uzaklaşmaya başlayan eşi İkuko, bir önceki gece yaşananları gizli günlüklerine yazarlar. Çok geçmeden sır olması istenmeyen duygular ortaya çıkacak; kıskançlık, sadakatsizlik ve doyumsuz erotizm, bu metruk evliliği temelinden sarsacaktır.

Yirmi yılı aşan birliktelikte karısının vücudunun güzelliğini ilk kez görerek şaşıran bir koca için, evlilik hayatı yeni başlamış sayılır. Şu güçten düştüğüm yaşlarımda bile, eskisinden kat kat daha fazla bir coşkuyla karımı sevebilirim artık…

#ortayaş #evlilik #cinsellik #içki #sadakatsizlik #kıskançlık #günlük #japonya

Çevirmen: H. Can Erkin

Çılgın Bir İhtiyarın Güncesi ve Anahtar’a ilgi duyanlar bunları da sevecektir:

Yukio Mişima: Bir Maskenin İtirafları; John Cheever: Bullet Park; Jean-Paul Sartre: Bulantı ; Jean Rhys: Dörtlü; Milan Kundera: Gülünesi Aşklar

JUN’ICHIROˉ TANIZAKI, 1886’da Tokyo’nun Nihombaşi semtinde dünyaya geldi. Tanizaki çocukluk yıllarını büyükbabasının matbaasında geçirdi ve burada kitaplara ilgi duymaya başladı. Tokyo İmparatorluk Üniversitesi’ne girdi fakat maddi sorunlar yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı. İlk öykülerinde Edgar Allan Poe, Oscar Wilde ve Fransız dekadanlarından etkilendiği görülebilir. 1923’teki deprem, hayatının dönüm noktası oldu; Tokyo’nun nezih bir semtindeki evi yıkılınca Tanizaki karısı ve çocuğunu bırakarak daha tarihî bir şehir olan Osaka’ya taşındı. Burada Batı üslubundan uzaklaşarak geleneksel biçimlere yönelmeye karar verdi. Çijin no Ai (Naomi, 1924), Tade kuu muşi (Zevkler ve Renkler, 1928) gibi yapıtlarından itibaren Japonya’nın Batılılaşmayla olan hesaplaşmasını ele aldı. İn’ei Raisan (Gölgelere Övgü, 1933) adlı denemesinde Batı’nın sert ışığı ve geleneksel Japonya’nın gölgeleri üzerinden iki kültürü karşılaştırdı. En ünlü romanı Nazlı Kar’da (1943- 1948) 1930’larda Osaka’lı bir aileyi anlatan Tanizaki, bu romanıyla İmparatorluk Kültür Nişanı aldı. Tanizaki’nin karakterlerindeki obsesif erotizmi Anahtar (1956) ve Çılgın Bir İhtiyarın Güncesi (1962) gibi olgunluk eserlerinde görmek mümkündür. Tanizaki 30 Temmuz 1965’te Tok­yo’nun Yugawara semtinde hayata gözlerini yumdu.

edebiyathaber.net (19 Haziran 2019)

Yorum yapın