“Güncel Sanatta Kanon ve Temsil” semineri 11 Nisan’da

Nisan 8, 2019

“Güncel Sanatta Kanon ve Temsil” semineri 11 Nisan’da

Akbank Sanat’ın “Sanat Tarihi Seminerleri”nin 11 Nisan Perşembe 18.30’da başlayacak programında, “Güncel Sanatta Kanon ve Temsil” başlığı altında kanon kavramının Türkiye’deki oluşumuna, güncel sanattaki yerine ve güncel sanatta temsil meselesine değinilecek. Burcu Pelvanoğlu’nun moderayosyonundaki  seminere, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Osman Erden  konuşmacı olarak katılacak.

Eski Yunanca’da kural anlamına gelen kanon sözcüğünün sanat tarihi terminolojisine 20. Yüzyılda girdiği bilinir. Kanonun oluşumunun ve kanona karşı çıkışların Batı sanatı tarihini oluşturan en önemli hususlardan birisi olduğu söylenebilir. Türkiye’deyse kanon kavramı çok yakın zamanda dolaşıma girmeye başlamıştır. Bu konuşma, kanon kavramının Türkiye’deki oluşumuna, güncel sanattaki yerine ve güncel sanatta temsil meselesine odaklanacak.

Osman Erden

1974 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanat Tarihi okudu, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat programında “Nasyonal Sosyalizmin Alman Sanatına Yansıması” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. “Türkiye’de Güncel Sanat Alanını Şekillendiren Unsurlar” başlıklı teziyle doktorasını aldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak görevini sürdürüyor. UNESCO’ya bağlı Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Şubesi’nin 2008-2011 yılları arasında yönetim kurulu üyeliğini, 2011-2014 yılları arasında başkanlığını yaptı. 2016’da Modern Sanatın Kısa Tarihi adlı kitabı yayınlandı.

Burcu Pelvanoğlu

Sanat tarihçisi. 2002 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesidir. 2003 yılından bu yana Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesidir. Adı geçen derneğin Başkan Yardımcılığı (2005-2008), Başkanlık (2009-2012), Uluslararası Komite Başkan Yardımcılığı (2010-2013) ve Sansür Komitesi Başkanlığı’nı (2015-) yürütmüştür. 2001 yılından bu yana farklı platformlarda yazıları yayımlanmaktadır.

Etkinlik ücretsizdir. Katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinde Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir. 

www.akbanksanat.com

edebiyathaber.net (8 Nisan 2019)

Yorum yapın