“Gümüş Karası Deniz”: Masal, ada ve deniz

Nisan 4, 2013

“Gümüş Karası Deniz”: Masal, ada ve deniz

Susan Fletcher’ın yazdığı, Can Belge’nin çevirdiği Gümüş Karası Deniz, Can Yayınları’nca yayımlandı.

Parla Adası’nda yaşayanlar, içlerinden birinin kaybı için hâlâ yas tutuyorlar. O kaybın üzerinden dört yıl geçti ve adı olmayan, giysileri olmayan bir adam adanın bir koyunda karaya vurdu. Kimileri onun Balıkadam masalındaki gibi denizden gelen güçlü, iyi kalpli ve yakışıklı bir efsane kahramanı olduğunu söyledi; kimileri de ondan kuşkulandı. En büyük kaybı yaşamış olan Maggie’ye göre de bu yabancı adaya yeniden aşkı getirdi. Ama günler geçtikçe o adam bütün ada halkını değiştirdi ve sonunda gerçek hikâyesini anlatmanın zamanı geldi…

Genç İngiliz yazar Susan Fetcher’in, şiirsel anlatımıyla biçimlenen Gümüş Karası Deniz, en beklemediğimiz anda yaşamın bizden neler alabileceğini, neler verebileceğini ve hangi biçimde olursa olsun, sevginin en büyük armağan olduğunu anlatıyor. Fletcher yitirilenler, yalnızlık, suçluluk ve sır saklamanın insanların ruh sağlığını nasıl etkilediği temalarını işleyen ödüllü bir yazar. Kişilik özelliklerini, acıları, çocuklukta deneyimlenen acımasızlığı, gizli sığınma yerlerini ve adanın dağlarını, denizini, dalgaların yükselip alçalmasını öylesine inceden inceye anlatıyor ki, adayı avucunuzun içi gibi bildiğiniz, adalıları yakından tanıdığınız duygusunu yaşıyorsunuz.

Denizin hikâyenin başından sonuna kadar parıltısıyla yaşama ışık tuttuğu Gümüş Karası Deniz, sevecen, lirik, insanları arındıran, göz kamaştıran, büyüleyici bir roman.

Susan Fletcher, 1979’da Birmingham’da dünyaya geldi. York Üniversitesi’ndeki İngiliz Edebiyatı öğreniminin ardından East Anglia Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık dalında lisansüstü çalışmasını tamamladı. 2004’te yayımlanan ilk romanı Eve Green ile 2004 “Whitbread İlk Roman Ödülü”nü kazandı. İkinci romanı Oystercatchers (İstiridye Avcıları) 2007’de, ilk adı Corrag olan üçüncü romanı Witch Light (Cadı Işığı) 2010’da yayımlandı. Gümüş Karası Deniz, 2012’de yayımlanan en yeni yapıtı.

edebiyathaber.net (4 Nisan 2013)

Yorum yapın