Gülsevin Kıral’dan çocuklara: “Belalı Dörtlü’ye Karşı”

Eylül 28, 2017

Gülsevin Kıral’dan çocuklara: “Belalı Dörtlü’ye Karşı”

Gülsevin Kıral’ın 8-12 yaş grubuna yazdığı yeni romanı Belalı Dörtlü’ye Karşı Günışığı Kitaplığı etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Ömer Hepçözer Dedektiflik Bürosu” dizisiyle çok sevilen ödüllü yazar Gülsevin Kıral, son romanında bir okul hikâyesi anlatıyor. Küçük bir sınıfta yaşananların hayata ilişkin değerli ipuçları taşıdığını hatırlatan yazar, kötü davranışların nedenlerini sorguluyor, çocukların masumluğundan yana taraf oluyor. “Formül Hasan”, “Edison Ege”, “Belalı Dörtlü” gibi ilgi çekici karakterler ve eğlenceli diyaloglar eşliğinde, akran zorbalığı konusunu tartışmaya açan roman, dayanışmanın ve haksızlıklara karşı çıkmanın önemine değiniyor. Resimleriyle de dikkati çeken kitap, iletişimden gökbilime pek çok temayı içinde barındırıyor.

Ege, evde yaptığı teleskopunu sınıfa göstereceği için çok heyecanlıdır. Aralarına yeni katılan Ceylan bile, bu sayede arkadaşlarıyla kaynaşır. Ama sınıfın Belalı Dörtlü’sü her zamanki gibi can sıkmaktadır. Teleskop heyecanını söndürmeleri ve Ceylan’ın dişleriyle dalga geçmek için sırasına havuç bırakmaları yetmezmiş gibi, asla ödev yapmayıp kopya çekmektedirler. Neyse ki, Ege’nin aklına müthiş bir fikir gelir! Kurulan dayanışma zinciri, Belalı Dörtlü’yü hizaya getirecek midir?..

Gülsevin Kıral, 1959’da Eskişehir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. 2008’de Günışığı Kitaplığı’nda Berber Pire Tellal Deve adıyla kitaplaşan “Evvel Zaman İçinde” ve Ablamı Nereye Kaçırdılar (2006) adıyla yayımlanan dosyalarıyla ödüller kazandı. Posta Kutumdan Sihir Çıktı (2006) adlı kitabının ardından yazdığı, polisiye tadındaki “Gizli Silahın Formülü Hangi Zarfta?” ve “Ağaçlar Yemek Yapar mı?” adlı komik çocuk öyküleri, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2006 Sulhi Dölek Ödülü’ne değer görüldü. Kıral’ın bu ödüllü öyküleri daha sonra, Günışığı Kitaplığı tarafından Gizli Formül Hangi Zarfta! adıyla tek kitapta toplandı. Berber Pire Tellal Deve de Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2008’de Yılın En İyi Çocuk Kitabı Tasarımı seçildi. İstanbul’un mimari anıtlarının başrolde olduğu macera romanları İstanbul’u Çalıyorlar! ve Çalınan Kent, “Ömer Hepçözer Dedektiflik Bürosu” adı altında dizileşti. Umut Sokağı Çocukları (2015) adlı romanında, sığınmacıların yaşadıklarını çocukların gözünden aktaran yazarın son romanı, Belalı Dörtlü’ye Karşı (2017). Soma’dan Adana’ya ülkenin birçok köşesinde sık sık çocuklarla buluşan Kıral, eşiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor; iki oğlu var.

edebiyathaber.net (28 Eylül 2017)

Yorum yapın