“Güleç Yüzlü Anılar” okurla buluştu

Ocak 31, 2012

“Güleç Yüzlü Anılar” okurla buluştu

Gazeteci, tarihçi ve yazar İlhan Bardakçı'nın “Güleç Yüzlü Anılar” isimli kitabında, tarihçi İsmail Hami Danışmend'den şair Necip Fazıl Kısakürek'e, Peyami Safa'dan Faruk Nafiz Çamlıbel'e, Cahit Sıtkı Tarancı'ya kadar pek çok ismin yer aldığı birbirinden ilginç ve komik hatıralar yer alıyor.

Gazeteci, tarihçi ve yazar İlhan Bardakçı'nın “Güleç Yüzlü Anılar” isimli hatıra kitabı, Türk Edebiyatı Yayınları tarafından basılarak okurla buluştu.

Bardakçı'nın Türk Edebiyatı Dergisinde 1988-2002 yılları arasında yayımlanan yazılarından derlenen eserde, tarihçi İsmail Hami Danışmend'den şair Necip Fazıl Kısakürek'e, Peyami Safa'dan Faruk Nafiz Çamlıbel'e, Cahit Sıtkı Tarancı'ya kadar fikir ve edebiyat dünyasının zirve isimlerinin yer aldığı birbirinden ilginç ve bir o kadar da komik hatıraları yer alıyor.

Kitabın “sunuş” yazısı şöyle: “Bu eseri büyük bir zevkle, dudaklarınızdan tebessüm eksik olmadan, zaman zaman da yanınızdakileri size tuhaf tuhaf baktıracak şekilde kahkahalar atarak okuyacağınızdan eminiz. Ara sıra hüzünlendiğiniz de olacak elbet. Bazen

içiniz yanacak. Böyle bir şeyi nasıl yaparlar, bu güzel İstanbul'un o yerine nasıl da kıymışlar diyerek içiniz sızlayacak. Fakat genellikle sizi şaşırtan ve hiç beklemediğiniz olaylarla buluşturan, hiç ummadığınız şöhretlerle tanıştıran satırlar ağır basacak. İlhan Bardakçı, ilk gençlik yıllarından başlayarak görüp yaşadığı İstanbul'u, o İstanbul'un semtlerini ve artık sadece kitaplarda, resimlerde kalmış mesirelerini, bağlarını, bahçelerini, oralarda bulunan ünlü kişileriyle anlatıyor. Öyle bir anlatış ve öyle olaylar ki hep anlatsa da kitap hiç bitmese diyeceksiniz.”

İlhan Bardakçı kimdir?

İstanbul'da dünyaya gelen ve 1948 yılında gazeteciliğe başlayan Bardakçı, Yeni Sabah, Milliyet, Tercüman, Havadis, Cumhuriyet ve Zaman gazetelerinde mesleğin her seviyesinde çalıştı. 1956 yılındaki Macar ihtilalini izleyen tek Türk gazeteci olan Bardakçı,

bu olaya ilişkin dizi yazı olarak yayımladığı bu röportajı ile Türkiye ve Avrupa'da çeşitli ödüller aldı.

Fransızca, İngilizce ve İtalyanca bilen Bardakçı, bu dillerde birçok eserler ve konferanslar verdi. Ankara Gazi Üniversitesi Basın Yayın Okulu'nda “Mukayeseli Devlet Fikir ve Rejimleri” dersi okutan Basın Şeref Kartı sahibi İlhan Bardakçı, tarihçi ve yazar Murat Bardakçı'nın da babasıdır. Bardakçı'nın “İmparatorluğa Veda”, “İmparatorluğun Yağması”, “Tarihten Bugüne”, “Vahdeddin'den Mustafa Kemal'e”, “Taşhan'dan Kadife Kale'ye”, “Mukayeseli Devlet, Fikir ve Basın Rejimleri” gibi eserleri bulunuyor.

Kaynak: cnnturk.com

Yorum yapın