Gotik öyküler: “İstanbul’un Karanlığında”

Mart 17, 2020

Gotik öyküler: “İstanbul’un Karanlığında”

Zeynep Çolakoğlu ve Orkide Ünsür’ün ortak öykü kitabı “İstanbul’un Karanlığında” Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Zeynep Çolakoğlu ve Orkide Ünsür’den İstanbul’un karanlığında geçen, şehrin akıl almaz sırlarına doğru yol alan gotik öyküler sizi İstanbul’un hiç bilmediğiniz gizemlerine uzanan bir yolculuğa çıkaracak.

İstanbul’un Karanlığında psikolojik gerilim, gotik, fantastik ve gizem türlerinin iç içe geçtiği altı öyküyü bir araya getiriyor. Lamia – Kan Bağı kitabıyla büyük bir okur kitlesine ulaşan Orkide Ünsür ve Mina, Büyülü Sözlük kitaplarıyla gotik ve heavy metal’in derin sularına dalan Zeynep Çolakoğlu bu kez İstanbul’un karanlık sularına, zaman ve mekânı aşan öykülerle dalıyor. Huzursuz hayaletler, gizemli heykeller, garip komşular, çözülmesi gereken sırlar hepsi bu altı öyküde bir araya gelerek okuru varlığından haberdar bile olmadığı dünyalara bir gezintiye çıkarıyor. Korku ve gerilim türlerini sevenler için kaçırılmaması gereken bir kitap!

YAZARLARIN ÖZGEÇMİŞLERİ

Zeynep Çolakoğlu

Korku yazarı, müzik eleştirmeni, kimya yüksek mühendisi ve şarap tadımcısı/yazarı olan Zeynep Çolakoğlu, 2000’lerin başında müzik ile edebiyatı buluşturduğu kendi fanzini Acedia’yı çıkardı. Altay Öktem’in genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karakalem Yeraltı Edebiyatı dergisinin kapak dosyalarını hazırladı, öyküler yazdı. Güven Erkin Erkal’ın çıkardığı Yüxexes müzik dergisinin Gürültü ekinde “Symrna Kıyıları” köşesini hazırladı.

 “Büyülü Sözlük” adlı ilk kitabı, Heavy Metal müziğinin şarkı sözlerinde yer alan konuların incelediği, mitolojiden, tuhaf duygu durumlarına, felsefeden efsanelere uzanan, araştırma inceleme türünde olup, Ocak 2013’te Marjinal Kitaplar tarafından yayımlandı. Aynı yıl 99 şairin yer aldığı “Kara Şiir Antolojisi” adlı toplama eserde “Hayatın Kamaşırken” adlı denemesiyle yer aldı. Nisan 2014’te Niklas Kvarforth’un “Prozac Artık Yetmediğinde” adlı şiir kitabını Altay Öktem’le birlikte Türkçe’ye çevirdi. 2015 yılında Kurşun Kalem Edebiyat Dergisi tarafından düzenlenen III. Kurşun Kalem Öykü Ödülü’nü kazandı. “Mina” adında dokuz korku öyküsünden oluşan kitabı Nezih-Er Yayınları tarafından Nisan 2016’da yayımlandı. 2018’de yazar Orkide Ünsür’ün derlediği, Bilgi Yayınevi’nin yayımladığı “Karanlıktaki Kadınlar” korku öyküleri antolojisinde “Medusa” adlı öyküsüyle; 2019’da ise yazar Özlem Ertan’ın derlediği, Artemis Yayınları’ndan çıkan “Hayalet Müzik” korku öyküleri antolojisinde “Hayalet Peşimde” adlı öyküsüyle yer aldı.

Dergicilik kariyerinde hep önemli bir yere sahip oldu. Uzun soluklu çalışmalara imza attığı Karakalem Yeraltı Edebiyatı Dergisi’nin ardından, 2016 yılında tanıştığı Kurşun Kalem Edebiyat Dergisi’nde 40-49 sayıları süresince köşe yazarlığı yaptı, dosyalar hazırladı, 47. ve 48. sayılarında genel yayın yönetmenliği görevini üstlendi. Online dergi Lemur’da müzik albümlerinden ilham alan kısa hikâyeler yazdı. Varlık, Karahindiba, Mikrop dergilerinde yazıları yayımlandı. Şu an Türkiye’nin en büyük ve en uzun soluklu heavy metal dergisi/müzik ansiklopedisi Headbang Bookazine’de müzik yazarlığı yapıyor ve İngilizce olarak yayımlanan Black Metal Chronicles e-dergisinde underground müzik piyasasının nabzını tutuyor.

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) Derneği üyesi.

Orkide Ünsür

İstanbul’da yaşayan yazar Orkide Ünsür, aynı zamanda kısa film ve belgesel dalında ödüllü bir yönetmen ve senaristtir.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Ünsür, 2019 Güz Dönemi itibarıyla Anadolu Üniversitesi AÖF Marka İletişimi Bölümü’nde okumaktadır. Prodüksiyon firmalarında (Med Yapım, Eylül Yapım) yönetmen yardımcısı; ulusal televizyon kanallarının (Atv, CNNTürk) haber ve program departmanlarında muhabir, yönetmen & prodüksiyon asistanı, metin yazarı, yardımcı yönetmen, yönetmen ve prodüktör olarak çalıştı.  Bağımsız yönetmen olarak tanıtım filmleri çekti. Ayrıca kısa filmlerde ortak yapımcı, yürütücü yapımcı, yapım koordinatörü, sanat yönetmeni ve oyuncu olarak görev aldı.

Giovanni Scognamillo’nun arka kapak yazısıyla çıkan “Lâmia-Kan Bağı”(Altınpost Yayınları)  adlı gotik roman, yazarın ilk kitabı olduğu gibi Türk edebiyat tarihi açısından da ilk olma özellikleri taşıyan bir romandır. Her biri farklı konsept içeren Aşkın Karanlık Yüzü (İthaki Yayınları), “Karanlık Yılbaşı Öyküleri” (Bilgi Yayınevi) ve “Karanlıktaki Kadınlar”(Bilgi Yayınevi) karanlık antoloji serisinin yaratıcısı,  proje yönetmeni ve öykü yazarlarından olan Ünsür,  Anadolu Korku Öyküleri III-Yılgayak kitabında “Hasat” adlı öyküsüyle yer almıştır. Ayrıca Yabani Dergi ve Lemur Dergisi’nde öyküleri,  Rabarba Sinema Dergisi ve Kurşunkalem Edebiyat Dergisi’nde makaleleri yayımlanmıştır.

Korku, gotik, psikolojik gerilim, fantastik, gizem türlerinden yola çıktığı eserlerinde; ölüm, yalnızlık, farklılık, tanrıça sembolizmi, ekoloji, aşk, kadın-erkek ilişkileri temalarına ağırlık veren yazar, kimi zaman kendine özgü mizahi üslubunu da sergilemekten çekinmez.

Orkide Ünsür, yeni kitabı “Aktris” adlı novellanın ilk yazım aşamasını bitirmiş olup, uzun metraj bir film senaryosunun ön hazırlıkları içindedir.

edebiyathaber.net (17 Mart 2020)

Yorum yapın