Gökkuşağının yolunu gözleyen Dev Tavşan Sırbistan yolcusu

Haziran 1, 2018

Gökkuşağının yolunu gözleyen Dev Tavşan Sırbistan yolcusu

Uçanbalık Yayınları okurlarının yakından tanıdığı yazar ve ressam Can Göknil’in hayat verdiği Dev Tavşan karakteri, Sırbistan’da düzenlenen 7. Kitap İllüstrasyonu Festivali kapsamında düzenlenecek sergide yer almaya hak kazandı. 

Can Göknil’in Dev Tavşan kitabının kahramanı, 26 ülkeden 1.500’ün üzerinde kitap illüstrasyonun başvurduğu “BookILLFest” yarışmasında öne çıkarak, Sırbistan’ın Novo Miloševo kentindeki uluslararası illüstrasyon sergisine katılmaya hak kazandı. 

7. Kitap İllüstrasyonu Festivali “BookILL Fest” yarışması kapsamında düzenlenen sergi, sanal ortamdan gerçek dünyaya uzanan bir yelpazede, 2 Haziran Cumartesi günü kapılarını açacak.

Yarışmaya katılım gösteren binlerce eser arasından oluşturulan çok özel bir seçkinin sunulacağı sergi, 2019 yılının Mart ayına kadar sanatseverler tarafından izlenebilecek. 

Dev Tavşan Hakkında

Can Göknil’in imzasını taşıyan Dev Tavşan, minik okurları haşarı bir tavşanın peşinde neşeli, öğretici ve merak uyandıran bir arayış yolculuğuna çıkarıyor. 

Adı Ballı kendi tatlı, pek de iştahlı bir yavru tavşan yaşlı bir nineyle yaşarmış. Yedikçe yiyor, büyüdükçe büyüyormuş. Derken bir gün, Emine Nine ona bakamaz olmuş. Ballı da çareyi evden ayrılmakta bulmuş. Yollara düşen Dev Tavşan günler geçtikçe hiçbir yere sığamaz olmuş. Yeniden eski haline dönüp çok sevdiği ninesine kavuşabilmek için gökkuşağının izini tutmuş.

Sıcacık çizimleri, naif öyküsü ve mizahi anlatımıyla dikkat çeken Dev Tavşan kalpleri ısıtıyor.

Can Göknil Hakkında

Robert Koleji’ni bitirdikten sonra ABD’ye gitti. Knox College’dan mezun oldu. The City College of The City University of New York’ta Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı. Resim ve kitap illüstrasyonlarıyla tanındı. Çocuklar için yazdığı ilk resimli öykü kitabı olan Kirpi Masalı 1974 yılında yayımlandı. Londra’da, San Marino’da, Tokyo’da, New York’ta, Bulgaristan’da ve Türkiye’de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. 2015 yılı ALMA ödülü, 2010 yılı Hans Christian Andersen Ödülü için aday gösterilen Can Göknil, ayrıca Jenny Smelik Kiggenprijs (Hollanda, 1988), The Golden Baloon Award (New York, 1989), Golden Aesop Grand Prix (1999 Gabrovo Bienali) gibi uluslararası ödülleri, çocuk kitapları için yaptığı resimlerle kazandı. Can Göknil’in ülkemizde elli kadar resimli çocuk kitabı yayımlandı. Yurtdışında da altı resimli kitabı İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Macarca, Almanca, Hollandaca, Papiamento, Arapça ve Türkçe olarak yayımlandı. Can Göknil kitaplarıyla ve resimleriyle pek çok uluslararası etkinlikte yer almaya devam ediyor. 2013’te Ege Üniversitesi Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi’nin açılış sergisine gravür kitap ve sanatçı kitaplarıyla katıldı. 2015’te resim ve heykelleriyle 6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri’ninde Anıt Sanatçı seçildi. 2016 yılında ise Ege Üniversitesi Kitap ve Kâğıt Sanatları Müzesi’ne 27 illüstratörün bağışlarıyla “Çocuk Dünyasının Ressamları” isimli bir bölüm ekledi.

edebiyathaber.net (1 Haziran 2018)

Yorum yapın