Gerhard Falkner’in “Istanbul-ist distURBANt city” şiiri sahnelenecek

Mayıs 15, 2013

Gerhard Falkner’in “Istanbul-ist distURBANt city” şiiri sahnelenecek

Gerhard Falkner’in “Istanbul-ist distURBANt cityşiiri, 25 Mayıs’ta Yerebatan Sarnıcı’nda sahnelenecek.

Gerhard Falkner bundan birkaç yıl önce,  “Diyafon Şehir” adlı, Berlin’le ilgili bir uzun şiir yayımlamış ve bu şiir,  eleştirmenler tarafından “yüzyılın en iyi şiirlerinden biri” olarak nitelendirilmişti.

Daha sonraki yıllarda “Diyafon Şehir” pek çok seçkin mekânda, en son olarak da 2012 yılında büyük bir başarıyla Atina’da Roma Agorası’nda sahnelendi ve şiirin ilk yazımı, performans ve ses sanatçısı David Moss tarafından sunuldu.

Gerhard Falkner Eylül 2012 ‘den beri yeni kurulan Tarabya Kültür Akademisi’nin bursiyeri olarak İstanbul’da yaşıyor.  İstanbul’a geldiği andan bu yana ‘’Diyafon Şehir’’ adlı şiirine koşut olarak yazdığı „Istanbul-ist  distURBANt city“ adlı şiiri üzerinde çalışıyor.  Gerhard Falkner bu şiirinde kaside, ilahi, beyit gibi klasik şiir formlarını çağdaş biçimsel deneylerle ve yeni şiirsel tanımlamalarla birleştirerek metropolleri hem karmaşıklıklarıyla hem de aralarında giderek azalan farklılıklarıyla algılamaya ve seslendirmeye çalışıyor.

“Istanbul-ist  distURBANt city” ilk defa 25.05.2013 tarihinde, İmparator Jüstinyen döneminden kalma muhteşem bir tarihi mekânda, Yerebatan Sarnıcı’nda sahnelenecek.  Gerhard Falkner’e müzisyen Ömer Avcı, grubu ve Berlinli elektronik müzik sanatçısı Johannes Malfatti eşlik edecek.

Goethe-Institut İstanbul’un katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlik,  Berlinli Bboxx Film prodüksiyon şirketi tarafından bir video belgeseli haline getirilecek.

“Istanbul-ist distURBANt city

Yer:   Yerebatan Sarnıcı

Tarih: 25.05 2013, Saat: 20:30

Gerhard Falkner: Yazan, Seslendiren
Bedir Bedir: Türkçe Seslendiren

Jim Rakete, Yoel Meranda: Video Enstalasyon
Constantin Lieb: Sahneye Uyarlayan
Merdan Elbistan: Şiiri Çeviren

Müzisyenler / Musiker:

Ömer Avcı: Düzenleme / Perküsyon
Abbas Karacan: Perküsyon
Cem Ekmen: Mey, Duduk, Zurnay, duduk, zurna
Johannes Malfatti: Live Elektronik

Gerhard Falkner

Gerhard Falkner 1951 yılında Schwabach’da doğdu. Sanatçı yaşamını şair, romancı, drama ve deneme yazarı ve çevirmen olarak  Berlin ve Bavyera’da sürdürmektedir. Falkner, şüphesiz günümüzün en önemli şairlerinden biridir.

Literarisches Colloquium Berlin’den (Edebiyat Kollokyumu) aldığı burstan sonra,  en önemli postmodern karma metinler arasında yer alan  ‘Berlin – Eisenherzbriefe’         (1986) adlı yapıtını yazdı. 1997 yılında Neil Daonahue tarafınden ’Voice an Void . The poetry of Gerhard Falkner ‘ adıyla ilk monografisi yayınlandı.

’Bruno’ isimli öyküsü için 2008 yılında  Kranichstein Edebiyat Ödülü ve Agust Graf von Platen Ödülü’nü aldı.

2010 yılında Nürnberg Kenti Ödülü’ne layık görüldü. ‘Hölderlin Reparatur’ adlı şiir kitabı için 2009 yılında aldığı Peter Huchel Ödülü’nün gerekçesinde jüri,  Falkner’in ’zamanın hasarlı dil dünyasındaki görkemli konuşma biçimlerini’ övdü.

Sanatçının ’Bergama Şiirleri’ kısa bir süre önce Berlin Bergama Müzesi’nde gösterildi ve Schaubühne sanatçıları tarafından yorumlandı.

Gerhard Falkner, Eylül 2012’den beri yeni açılan Tarabya Kültür Akademisi’nin bursiyerlerinden bir olarak İstanbul’da yaşıyor.

Yapıtlarından bir seçki:

so beginnen am körper die tage. Luchterhand Verlag 1981.
Berlin. Eisenherzbriefe. Luchterhand Verlag 1986.

wemut. Luchterhand Verlag 1989

Über den Unwert des Gedichts. Aufbau Verlag 1993

X-te Person Einzahl. Suhrkamp Verlag 1996
Hölderlin Reparatur. Berlin-Verlag 2008.
Bruno. Berlin-Verlag 2008.
Pergamon Poems. Kookbooks 2012

Son olarak Nora Matocza ile beraber Mark Z. Danielewski’nin Only Revolutions

adlı romanını çevirdi.

2013 yılının Nisan ayında Michael Braun tarafından Gerhard Falkner hakkında „Text und Kritik“  adlı band yayınlanacak.

edebiyathaber.net (15 Mayıs 2013)

Yorum yapın