“Gençleşme: Yaşımızın Kültürel Tarihi” yayımlandı

Ağustos 16, 2016

“Gençleşme: Yaşımızın Kültürel Tarihi” yayımlandı

1471259678_Kitap_GorselRobert Pogue Harrison’unGençleşme: Yaşımızın Kültürel Tarihi” adlı kitabı,  Merve Pehlivan çevirisi ve Koç Üniversitesi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Stanford Üniversitesi’nde Rosina Pierotti İtalyan Edebiyatı Profesörü ve İtalyanca lisansüstü çalışmalar yöneticisi Robert Pogue Harrison’un kaleme aldığı kitap, uygarlıkların, toplumların, kültürlerin, insanların ve fikirlerin nasıl “genç” kalabildiğine dair oluşturulan yeni bir çalışma niteliği taşıyor.

Tarih ve Sosyoloji kategorisinde yayımlanan kitap, okura “Kaç yaşındasınız?” sorusunu yöneltirken bu sorunun yanıtını vermenin sanıldığı kadar kolay olmadığına dikkat çekiyor. Kitap, bireyin belli bir kültürün ve tarihin içinde, hem biyolojik, hem psikolojik, hem de toplumsal olarak “yaş aldığına” dikkat çekiyor. Geç modernliğin, 21. yüzyıl insanlarına, pek çok açıdan tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar yaşlı olduklarını söylediğini belirten Robert Pogue Harrison’a göre, “yaşlıyız, ama bir taraftan da dış görünümümüzle, zihniyetimizle, davranışlarımızla şaşırtıcı bir şekilde gençleşiyoruz”. Gençleşme ile insanlığın artık yeni bir çağın içinde bulunduğuna ve çağın “Gençleşme çağı” olduğuna vurgu yapıyor.

Harrison, kitapta, tarih boyunca gençlik ruhunun izini sürüyor. Sokrates’ten Heidegger’e, Vico’dan Darwin’e, Sophokles’ten Rilke’ye kadar Batı kültürünün bin yıllık tarihinde “gençlik” fikrinin uğrak noktalarını ve geçirdiği dönüşümü incelerken, iki temel kavramın altını ısrarla çiziyor: Deha ve Bilgelik. “Deha geleceğin sakladığı yenilikleri özgür bırakır,” diyor Harrison, “bilgelikse geçmişin miraslarını kuşaktan kuşağa yenileyerek aktarır.”

edebiyathaber.net (16 Ağustos 2016)

Yorum yapın