Gençler en çok meslek seçmede “kararlı” değil

Ekim 25, 2018

Gençler en çok meslek seçmede “kararlı” değil

Zeynep Cemali Öykü Yarışması‘nın sekizinci yılı 20 Ekim’de görkemli bir ödül töreniyle sonlandı. Proje Başkanı Dr. Müren Beykan, ödül törenindeki konuşmasında 2018 yılı sonuçlarını edebiyat ve yayıncılık dünyasıyla paylaştı, öykülerden süzülen önemli verileri vurguladı. 

Proje Başkanı Müren Beykan, ülkenin her köşesindeki devlet okullarından ve özel okullardan 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin “kararlılık” temasında yazıp Günışığı Kitaplığı’na gönderdiği yüzlerce öykünün toplumsal ve kültürel bağlamda işaret ettiği noktalara dikkat çekti.

Yarışmaya katılımın sınıflara ve illere göre dağılımını değerlendiren Beykan, özellikle 6. sınıfların ilgisinin yoğun olduğunu vurgularken şunları söyledi: “Gençler bu yıl, ‘kararlılık’ temasını, çeşitli insanlık halleriyle ve hatta hayvanların dünyasında biçimlemişlerdi. Ustaca öyküleri seçici kurulumuzu hayran bıraktı. Öyküler ta 2017’nin aralık ayında yağmaya başladı Günışığı Kitaplığı’na. Mayıs ayı ortasında yarışmamız, 500’ün üzerinde öyküyle sonlandı.” 

Gençlerin en çok meslek seçme kararlılığında zorlandığının altını çizen Beykan, öykülerde kararlılık temasının ele alınışını ise şu ifadelerle özetledi: “Gençlerimiz ‘kararlılığı’ hep kişisel boyutta ele almış, toplumsal kararlılık da olabileceği üzerine kafa yormamışlar. Bu konuları onlarla daha çok konuşmak, tartışmak gerektiği ortada.” Beykan ayrıca öykülerden yansıyan gülümseten düşünceleri de paylaştı: “Bir yayınevi camına ‘köşe yazarı arıyoruz’ ilanı yapıştırıyor. Liseli bir kız barda şarkı söylüyor. Lokantada çalışan temizlikçi anne kazancıyla ev alıyor…”

2018’in “kararlılık” öyküleri yayımlandı

Yarışmanın sekizinci yılında dereceye giren 3 öykünün yanı sıra, seçici kurulun beğenisini kazanan “Dikkati Çeken Öyküler” bölümündeki 7 öykü Zeynep Cemali Öykü Yarışması Ödüllü Öyküler Kitapçığı 2018de yayımlandı.

Geleceğin öykücülerini müjdeleyen seçkiler, her yıl halk kütüphanelerine, okul ve üniversite kütüphanelerine ve basına ücretsiz dağıtılıyor. Öğretmenler, derslerinde yılın kitapçığından öyküler örnekleyerek öğrencilerini öykü yazmaya teşvik ediyor. Ödüllü Öyküler Kitapçığı’nın 2018 sayısını ve geçmiş sayılarını gunisigikitapligi.com adresinden okumak ya da indirmek mümkün.

edebiyathaber.net (25 Ekim 2018)

Yorum yapın