“Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” davasında yine erteleme

Kasım 8, 2013

“Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” davasında yine erteleme

isancidavaÜnlü Fransız şair ve yazar Guillaume Apollinaire’nin yazdığı “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” isimli kitap hakkında verilen beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından tekrar yerel mahkemeye dönen davanın ikinci duruşması dün görüldü.

Karar verilmesi beklenen duruşma; daha önce aynı yazarın On Bir Bin Kırbaç adlı eserinin yargılanmasıyla ilgili olarak Türkiye’ye AİHM tarafından verilen gerekçeli mahkûmiyet kararı belgesinin Fransızcadan Türkçeye çevrilmesi ve diğer ek savunmalar için ertelendi.

Sel Yayıncılık’ın açıklaması şöyle:

Genel yayın yönetmenimiz İrfan Sancı ve çevirmen İsmail Yerguz TCK 226. maddesine göre “müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek” gerekçesiyle yargılanmış, uzun süren mahkeme süreci ve bilirkişi raporları doğrultusunda kitabın bir edebiyat eseri olduğu gerekçesiyle beraat etmişti. Ancak Yargıtay 14. Ceza Dairesi geçtiğimiz aylarda beraat kararının bozulmasını üstelik daha üst bir maddeden yargılanarak cezalandırılmamızı talep etti. Gerekçesini ise İngiliz yayıncı Richard Handyside’a verilen 1971 tarihli karara dayandırdı. Aradan geçen yıllar ve sonrasında gerçekleşen onlarca olumlu karara rağmen cımbızla seçilen bu davada söz konusu olan “Küçük Kırmızı Ders Kitabı” isimli kitap çocuklara cinsel eğitim konusunda “ilerici okullarda dahi öğrenemeyeceğiniz” alternatif bir yaklaşım öne sürüyordu. Çocuklara yönelik tek bir kitabı bulunmayan, bu yönde yayıncılık yapmayan Sel Yayıncılık’ın adı üstünde Cinsel Kitaplar isimli serisinden yayınlanan Apollinaire’in kurgu kitabını 25 Poundluk bir para cezasıyla sonuçlanan bu dava örnek gösterilerek “çocuk istismarı” suçundan 6-9 yıl hapis cezasıyla yargılanmaya çalışılmasının yorumunu okurlara bırakıyoruz. Yapılmak istenenin ucu son derece açık “müstehcenlik” kavramı üzerinden emsal bir karar yaratılarak bağımsız yayıncılığın geleceğinin dizayn edilmesi olduğu açıktır.

Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Gazeteciler Derneği, Çev-Bir, Yordam, Kırmızı Kedi, Ayrıntı, Metis, Literatür, Parantez Yayınları ve Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri tarafından izlenen duruşma 17 Aralık Salı saat 11:00’e ertelendi.

edebiyathaber.net (8 Kasım 2013)

Yorum yapın