Gelenekten geleceğe Türk Mutfağı

Kasım 8, 2019

Gelenekten geleceğe Türk Mutfağı

Sahrap Soysal’ın “Gelenekten Geleceğe Türk Mutfağı” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türk yemekleri konusunda uzman olan yemek yazarı Sahrap Soysal, yaklaşık yirmi senedir geleneksel yemek tarifleriyle bizden biri. Her geçen gün gelişen ve değişen dünya lezzetleriyle haşır neşir olan Soysal, dünya yeme-içme alışkanlıklarını ele alarak, geleneklerimizden çok da uzaklaşmadan yeni tarifler üretiyor.

Dünyanın her yerinde 2000’li yıllarda başlayan, 2010 yılında hız kazanan, çok popüler olan ve günden güne ilginin arttığı “süper gıdalar” ile karşımıza çıkıyor.

“Süper gıdalar” olarak bilinen kırmızı sebzeler, brokoli, balkabağı, şekerpancarı ve kök bitkiler gibi besin değeri yüksek, sağlığa faydalı besinlerle yenilikçi tariflere imza atıyor.

Türkiye, büyük coğrafyaya sahip, müthiş tarım zenginliği olan ve dünyada dört mevsimin yaşandığı nadir ülkelerden. Dünyada çiçek, bitki türlerinin neredeyse 1/3’i Anadolu’da yetişiyor. Dolayısıyla ülkemiz, farklı kültürlerin farklı tatlarının zenginleştirdiği çok zengin bir mutfağa sahip. Dünyada ilk tarımın Anadolu topraklarında yapıldığını gösteren arkeolojik bulgurlar yer alıyor. Sahrap Soysal da yerli ve milli olmaya özen göstererek, aynı zamanda dünya mutfaklarına ayak uydurarak, klasik ve bilindik tarifleri lezzetleri farklı, hiç kullanmadığımız gıdalarla modernleştirerek, yeniden ancak bu defa farklı yorumlarla sunuyor. Küçük lezzet farklarıyla, sağlıklı, kalp dostu, kanser savaşçısı, bağırsak çalıştıran, mideyi rahatlatan yeni ve inovatif yemekler hazırlıyor. “Yiyelim ama doğru beslenelim” mottosuyla yola çıkılan bu kitapta yeni lezzetlerle fark yaratmayı amaçlıyor.

Sağlık deposu mucize baharatlar arasında sayılan taze çekilmiş kimyon, zerdeçal, karabiber, kaya tuzunun sürekli mutfağımızda bulundurulmasına önem vererek, klasikleşen baharatlarımızı sabit tutarak dünyaya açılıyor.

Özellikle çalışan kadınlar ve gençlerimizi düşünerek, yapımı daha pratik tarifleri bizlere sunuyor. Bu kitapta, sağlıklı mutfağımıza daha da sağlık ve farklı tatlar katarak, yenilikçi bir yol izliyor. Hazır gıdalardan uzaklaşmayı hedefleyerek, her yaştaki kadın ve erkeğin dikkatini çekmek istiyor. Kendi müthiş lezzetlerimizi göz ardı etmeden, “Aa bu tarif çok ilginç olmuş!” dedirterek, bu kez okuyucuları şaşırtmayı, dünyanın ve ülkemizin vitamin deposu gıdalarını bir araya getirerek herkesi daha bilinçli ve sağlıklı tüketime davet ediyor.

Yazar Hakkında:

Sahrap Soysal, 1959 yılında Gümüşhane’de doğan Sahrap Soysal, ODTÜ Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1983-1998 yılları arasında çeşitli şirketlerde yönetici olarak çalıştı. 2000 yılında “Mutfakta Keyif” programıyla televizyonculuğa başladı. Anne Ben Acıktım, Bir Yemek Masalı (2005 Gourmand Yılın En İyi Yöresel Yemek Kitabı Ödülü), Sevgilim Akşama Ne Pişirdin (2006 Gourmand Onur Ödülü), Derviş Sofraları (2007 Frankfurt Kitap Fuarı En İyi Mutfak Tarihi Kitabı Ödülü), Kalaylı Kaplarda Alaylı Yemekler, Her Eve Lazım Salata ve Mezeler adlı kitapları Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Birçok gıda firmasına çeşitli kitaplar da hazırlayan Soysal, halen televizyon programlarının yanı sıra Hürriyet gazetesinde yemek yazarıdır. Doktor Nuri E. Soysal ile evli ve üç çocuk annesidir.

edebiyathaber.net (8 Kasım 2019)

Yorum yapın