Gelecek ve “Yüz”leşme sergisi 8 Temmuz’da

Temmuz 3, 2013

Gelecek ve “Yüz”leşme sergisi 8 Temmuz’da

Tarabya Kültür Akademisi ve Goethe-Institut İstanbul tarafından düzenlenen Gelecek ve “Yüz”leşme (face & future) sergisi,  8 Temmuz saat 19.00’da Galerie Co-Pilot’ta açılıyor. Sergide, Tarabya Kültür Akademisi bursiyerleri Jim Rakete ve Moritz Rinke’nin birlikte çektikleri bir film ve Jim Rakete’nin çektiği portre fotoğraflar yer alıyor. Sergi, 23 Temmuz’a kadar açık kalacak. 

Yazar Moritz Rinke ve fotoğraf sanatçısı Jim Rakete, ellerinde kameraları ve Leica’larıyla İstanbullu gençlere kentleri, yaşamları, aileleri, umutları ve Avrupa’yla ilişkileri ile ilgili sorular sordular. Bu şekilde ortaya çıkan portreler ve ses kayıtları, bir neslin içinde bulunduğu durumu gösteriyor; bir yanda genç insanların her gün yaşadıkları çelişkiler, diğer yanda da aralarındaki dayanışma ve birlik ruhu yer alıyor. Film ve fotoğraflar, aynı zamanda İstanbul’a çok yönlü ve tutku dolu bir bakışı da yansıtıyor. Başka bir deyişle, bu sergi İstanbul’a yönelik bir ilanı aşk.

Jim Rakete

Quentin Tarantino, Natalie Portman, Uschi Obermaier – bunlar  Jim Rakete ‘nin portre fotoğraflarını çektiği Alman ve uluslararası sanat ve kültür çevrelerinden tanınmış isimlere yalnızca üç örnek. Jim Rakete 1951 yılında Berlin’de doğdu. Gerçek adı Günther Rakete olan sanatçı, genellikle siyah-beyaz çektiği portre fotoğraflarıyla tanındı. Fotoğrafçılığa müzik dünyasından portreler çekerek başladı;  sonraları sinema, tiyatro ve siyaset dünyasından isimlerin fotoğraflarını çekmeye ağırlık verdi. Jim Rakete,  dijital fotoğrafçılığa yönelik eleştirel bir bakışa sahip, çünkü dijital fotoğrafları birer bilgisayar tasarımı olarak görüyor. Bu nedenle de analog fotoğrafçılığa ve karanlık odaya bağlılığını bugün de sürdürüyor. 

Moritz Rinke

Yazar Moritz Rinke, 1967’de Worpswede Sanatçı Kolonisi’nde doğdu ve bugün Berlin’de yaşıyor. Yazarlığa Alman günlük gazeteleri için haberler yazarak başladı. Yapıtları pek çok ödüle layık görüldü; bunların arasında Liechtenstein PEN kulübünün  edebiyat ödülü  (1997) ve Theater heute dergisinin ‘yılın oyunu’ ödülü (2001) yer alıyor. Rinke 2003 yılında Cannes Film Festivali’ne davet edildi. 2010 yılında yayınlanan ‘Der Mann, der durch das Jahrhundert fiel’  adlı romanı büyük başarı kazandı ve bestseller listelerine girdi.

edebiyathaber.net (3 Temmuz 2013)

Yorum yapın