Gel Zaman Git Zaman: Piri Reis’in Peşinde | Hande Avtan

Şubat 18, 2020

Gel Zaman Git Zaman: Piri Reis’in Peşinde | Hande Avtan

Kim zamanda yolculuk yapıp tarihi figürlerle tanışmak istemez ki? Muzo müthüş icadıyla hayallerimizin süper gücünü mümkün kılarak bizleri yine bir maceraya çıkarıyor.Çağdaş çocuk edebiyatının değerli yazarlarından Koray Avcı Çakman, Doğan Egmont’tan yayınlanan yeni kitabında bizi Piri Reis’le tanıstığımız bir serüvene ortak ediyor!

Gel Zaman Git Zaman serisinin önceki hikayelerinde Mucit Muzo’nun zaman makinesiyle yaptığımız eğlenceli yolculukta Nasreddin Hoca’nın sürpriz misafiri olmuş, bunun ardından yine bu muhteşem icat sayesinde Dede Korkut’la tanışmıştık. Piri Reis’in Peşinde macerasıyla ise genç okurlar gelmiş geçmiş en büyük denizcilerden Ahmet Muhittin Piri, bizim onu bildiğimiz adıyla Piri Reis’le tanışacak yepyeni bilgilerle dolu ufuk açan bir yolculuğun parçası olacaklar. Canan Barış’ın illüstrasyonlarıyla renklenen kitap okuyucuya serinin bir sonraki kitabını iple çektirecek bir okuma deneyimi yaşatıyor.

Denizlerde geçen bir macera

Bu kitaptaki ilk yolcumuz Timur ve Mucit Muzo’nun komşuları Leyla Teyze. Tembel kargayı, miskin kediyi, bezgin köpeği bile harekete geçiren belki de en mühim duygu merak, Leyla Teyze’yi de harekete geçirmeyi başarıyor. Ne karıştırıyor bu Mucit Muzo? Her yeri kablolarla kaplı evinin gizemi ne? Şu minik televizyon kumandası benzeri cihaz da ne işe yarıyor? İşte bu sorular maceramızın fitilini ateşliyor ve kendimizi Leyla Teyze’nin kendini rüya olduğuna inandırmaya çalıştığı olayların içinde buluveriyoruz.

Sonrasında ise Timur ve Mucit Muzo da Leyla Teyze’ye eşlik etmekte geri kalmıyorlar.  Böylelikle 15. Yüzyıl Osmanlısında geçen bir maceraya ışınlanmış oluyoruz. Piri Reis’in meşhur Dünya haritasını yazdığı yolculukta ona yoldaş oluyor, tarihi bir figürün öğrenme hevesiyle dolu genç yardımcıları oluyoruz.

Serüven meraklısı okurlar için

Yazarın akıcı ve yalın dili, görsellerle ve farklı yazı tipleriyle zenginleştirilen yenilikçi anlatım, küçük okuyucuların kitaba ilgisini arttırmakla kalmıyor okuyucuları bu büyük denizcinin hayat hikayesinin ayrıntılarını öğrenmeye teşvik ediyor. Çocukların sonsuz genişlikteki hayal dünyalarıyla okurken, kendi hikayelerini de türetip bunların kahramanı olabileceği hikayede merak ve heyecan, eğlence ve yer yer endişe duyguları iç içe.

2006 yılından bu yana çocuklar için kitaplar kaleme alan, Ömer Seyfettin’den Behiç Erkine’e, Kelendirids’ten Eğitimsen’e birçok öykü yarışmasından ödülleri bulunan aynı zamanda çocuk romanı ödüllerine de layık görülmüş başarılı yazar Koray Avcı Çakman, 2020 basımlı devam kitabı Piri Reis’in Peşinde’de de akıcı, yalın dilini etkin bir biçimde kullanmayı sürdürüyor. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümü’nden mezun Canan Barış’ın kitabın sayfalarında bizlere eşlik eden çizimleri halihazırda okuması zevkli bu hikâyenin okuma zevkini bir kat daha arttırıyor. Macera tutkunu çocukların bu hikâyeden de çok etkileneceği kuşku götürmez bir gerçek.  Timur yine tesadüf eseri gelişen bir olayla zinciri sonucunda yeni yerler keşfinde bize de ona bu yolculukta eşlik etmek düşüyor.

Hande Avtan – edebiyathaber.net (18 Şubat 2020)

Yorum yapın