Geçtiğimiz yılın en ses getiren kitaplarından biri: “Normal İnsanlar”

Ekim 7, 2019

Geçtiğimiz yılın en ses getiren kitaplarından biri: “Normal İnsanlar”

Sally Rooney’nin “Normal İnsanlar” adlı romanı, Emrah Serdan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Onunla yalnız kalmak normal hayatı terk etmek demekti.”

Normal İnsanlar geçtiğimiz yılın en konuşulan, en ses getiren kitaplarından biri. Sally Rooney, kendi kuşağının en yetenekli yazarları arasında gösteriliyor. Başta Booker olmak üzere birçok ödüle aday gösterilen, birçoğunu da kazanan ve dizi filme uyarlanan roman iki gencin okul sıralarında başlayıp yıllara yayılan ilişkisini anlatıyor.

Connell ve Marianne, İrlanda’nın küçük bir şehrinde yaşayan, aynı okula giden iki genç. Connell okulun en popüler ve başarılı öğrencilerindenken Marianne içedönük, sevilmeyen, hatta dışlanan bir tip. İkili bir gün sohbet etmeye başlar ve bu sohbet giderek uzar, ikisinin de hayatını değiştirecek bir ilişkiye dönüşür. Normal İnsanlar arkadaşlık, karşılıklı çekim ve aşk üzerine bir roman. Sally Rooney lise yıllarından üniversiteye uzanan bir ilişkinin kaydını tutuyor; toplumda yer edinme ve özgürleşme mücadelesi veren, birbirlerinden asla ayrı kalamayan, ancak sevmek için de çetin sınavlar vermek zorunda kalan iki gencin hikâyesiyle bir kuşağı temsil ediyor.

Normal İnsanlar’ı elimden bırakamadım, Sally Rooney bir cevher.”

Elif Batuman, Ecinniler’in yazarı

“Ne kadar övsem az. Doğal, samimi, dokunaklı, yoğun ve seksi bir kitap. Keşke ben yazmış olsaydım.”

JOJO MOYES

“Yıllardır okuduğum en iyi genç yazar – hatta en iyi yazar.”

Olivia Laing, New Statesman

Normal İnsanlar günümüzde genç olmayı anlatmaktan fazlasını yapıyor ve herhangi bir zamanda genç ve âşık olmanın ne demek olduğunu bize gösteriyor. Geleceğimizin bir klasiği.”

The Guardian

#aşk #tutku #arkadaşlık #ykuşağı #gençlik #depresyon #ilişkiler #aile

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Edward St. Aubeyn: Patrick Melrose serisi;  Sophie Mackintosh: Su Kürü ; Jenny Erpenbeck: Gidiyor Gitti Gitmiş; Eimear McBride: Kız Natamam Bir Şeydir

SALLY ROONEY, 1991’de İrlanda, Castlebar’da doğdu. Dublin Trinity Üniversitesi’nde edebiyat eğitimi alan Rooney, aynı üniversitede siyaset bilimi alanında yüksek lisans eğitimine başladı ama bitirmedi. Onun yerine derecesini Amerikan edebiyatı alanında aldı. Yazar olmadan önce restoran işletmeciliği yapan yazarın ilk romanı Arkadaşlarla Sohbetler 2017’de yayımlandı. Tüm dünyada yankı uyandıran ve büyük başarı yakalayan Normal İnsanlar ikinci romanıdır. Yazar Dublin’de yaşamaktadır.

EMRAH SERDAN, 1986’da Şişli’de doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi’nde İngiliz ve Dünya Edebiyatı üzerine yüksek lisans yaptı. Edebiyat dersleri vermekte, editörlük ve çevirmenlik faaliyetlerini sürdürmektedir.

edebiyathaber.net (7 Ekim 2019)

Yorum yapın