Gaye Dinçel’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ağustos 8, 2018

Gaye Dinçel’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Aslında çocuklar “için” değil, başta kendim, her yaştaki “çocuklara” yazıyorum. Onlara sesleniyorum, sesimi duymalarını umuyorum. Çocuk benliğim yazma arzusu duyuyor. Hayallerimi, umutlarımı, sorularımı sözcüklerle canlandırmayı seviyorum. Çocuk edebiyatının sınırı yok, Ursula K. Le Guin’in ejderhalarından ilhamla kendi ejderhamı yaratıyor, onunla düşlediğim yerlere uçuyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Bazı silik kitap kapakları canlanıyor gözümde ama Cin Ali’yi hatırlıyorum.  İlkokula başladığımda bütün kitaplarını merakla okumuştum. Sanırım yazıyla resmin birleşmesi beni büyülemişti. Yıllar sonra yeniden basılınca sevinip bir set edindim, çizimleri komik geldi. Günümüzün resimli kitaplarıysa beni çok heyecanlandırıyor.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Olmadı ama okurken kendimi kaptırdığım fazlaca kitap var. Arkadaşlarım çocuklar için öneri isteyince yirmi tane buluveriyorum. Yazarlar ve kitaplarından ilk aklıma gelenleri söyleyeyim, çoğu çocuk kitabı. Ursula K. Le Guin (“Kanatlı Kediler Masalı” dizisi ve “Yerdeniz” dizisi), Brigitte Labbé (“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi), Shaun Tan (“Kayıp Şey”), Sara Şahinkanat (“Üç Kedi Bir Dilek”), Füsun Çetinel (“Ayasofya Konuştu”), Betül Sayın (“Rengini Arayan Pudra”), Åsa Lind (“Kumkurdu” dizisi), Dagmar Geisler (“Bedenim Bana Ait!”), Etgar Keret (“Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü”). Çizer Ayşe İnan Alican’ı anmadan geçemem.

Eskiden bazıları için “Keşke editörlüğünü ben yapsaydım” derdim. Sonraları okumak daha eğlenceli gelmeye başladı. Hazır yazılmış, düzenlenmiş!

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Şu anda Michael Ende’nin “Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas”ını okuyorum. İki arkadaşın rengârenk maceraları. Şahane bir fantastik roman! Yazarı “Momo” adlı kitabıyla tanıdım, hayal gücü beni çok etkiledi. Yine yakınlarda, romanlarını severek okuduğum Aslı Eti’nin yazdığı “Bilgelik Okulu: İlk Sır Çözülüyor!”u okudum, “Çocuklarla Felsefe Dizisi”nin ilk kitabı. Aynılık ve farklılık üzerine sorular sormamı ve yanıtlar almamı sağladı.

edebiyathaber.net (8 Ağustos 2018)

Yorum yapın