“Gastro Gösteri”: Bu kitap yemeğin popüler kültür ürünlerindeki sunumu ile ilgili

Ekim 6, 2016

“Gastro Gösteri”: Bu kitap yemeğin popüler kültür ürünlerindeki sunumu ile ilgili

gastrogosteriİlkay Kanık’ın “Gastro Gösteri: Popüler Kültür Ürünlerinde Yemeğin Kültürel Gösterisi” adlı kitabı Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gastro Gösteri, günlük hayatın önemli bir kısmını oluşturan yemek yeme ritüellerini eleştirel bir perspektiften hareketle mercek altına alıyor. Bu işlemi yaparken medya gösterilerini ihmal etmiyor, yemek yemenin sergilenme biçimlerine de ışık tutuyor. Kitapta tartışılan konular, modern insanın hayatına anlam katan anlatılar üreterek, yenilenin ve içilenin tüketimini görsel-sessel formlara taşıyor.

Modern toplumun yeme ve içme ritüellerini biçimlendiren, popüler yazınsal ve sessel bir kültür, yani gastro gösteri haline getiren süreçler, küresel bir etkileşimi de yedeğine alarak, tüketimi çekici, eğlenceli bir deneyim ve performans olarak gözler önüne sermektedir. Beslenmeyi değil, seslenmeyi (görsel ve sessel hitap etmeyi) öne çıkarmaktadır gastro gösteri addedilen pratikler. Bu kitap, yemenin ve içmenin bağıra çığıra gösteri halini aldığı bir zamanda yeme etkinliklerinin kültürel boyutlarını, medyadaki serimlenme tarzlarını ele alıyor, ustalıkla…

İlk 16 sayfa için>>>

İlkay Kanık

Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün kurucu öğretim üyesidir. Aynı üniversitede, lisans ve yüksek lisans programlarında gastronomi ve iletişim dersleri vermektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nün kuruluş aşamasında beş yıl iletişim, tüketim toplumu ve sinema dersleri vermiştir. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü›nü bitiren İlkay Kanık, Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü, Ortadoğu Sosyoloji ve Antropolojisi Bölümü’nden yüksek lisans, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Bölümü’nden, “Seyirlik Yemek: Moderniteden Postmoderniteye Yemeğin Sinematografisi” tezi ile doktora derecesi almıştır. Daha sonra TÜBİTAK bursu ile 2013 ve 2014 yılları arasında The New School’daki Food Studies Bölümü›nde doktora sonrası akademik çalışma yaptı; Prof. Fabio Paresecoli denetiminde Amerika, İtalya, Türkiye ve Hindistan’ın gastronomik kültürel miraslarını ve görsel yemek kültürlerini filmler üzerinden karşılaştırarak inceledi. Aynı zamanda, New York University Tisch Center for Hospitality, Tourism, and Sports Bölümü’nde Restoran Yönetimi üzerine eğitimler aldı. New York’daki Institute of Culinary Education’da, Yemek ve Medya (Food Media) konulu programa katıldı. İlkay Kanık, Metro Gastro dergisinde görsel yemek kültürü üzerine, Mutfak ve Yaşam dergisinde restoran yönetimi ve pazarlama iletişimi üzerine, Folklor-Edebiyat, Journal of Tourism and Gastronomy Studies dergilerinde ise yemek kültürü ve medya konuları üzerine makaleler yayınlamıştır. The International Visual Sociology Association (IVSA), USA National Restaurant Association üyesidir. İlkay Kanık, aynı zamanda Beyoğlu’ndaki Üçüncü Mevkii lokantasında aşçı olarak yemek yaptı. “Yeşilçam’ın Mezesi Meyhane”, Türkiye’nin Meze Sofrası, (Overteam Yayınları, yayın aşamasında); “Seyredilen Açlık”, Açlık, (Metro Kültür Yayınları); “Bal’ın Modern Mit ve Temsilleri”, Ballı Yazılar, (Metro Kültür Yayınları) kitaplarına bölümler yazdı.

edebiyathaber.net (6 Ekim 2016)

Yorum yapın