Gaétan Soucy’den “Kibritleri Çok Seven Küçük Kız”

Mayıs 20, 2016

Gaétan Soucy’den “Kibritleri Çok Seven Küçük Kız”

sonkibritleri cok seven kizKanadalı yazar Gaétan Soucy’ninKibritleri Çok Seven Küçük Kız” adlı romanı, Aysel Bora çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Kardeşimle ben kâinatla baş etmek zorunda kaldık, çünkü baba bir sabah, daha gün ağarmadan, ruhunu sessizce teslim etti. (…) Kardeşimle bana parçalanıp dağılmamamız için emirler gerekliydi, bu bizim yapı harcımızdı. Baba olmadan hiçbir şey yapmasını bilmiyorduk. Kendi kendimize yapabildiklerimiz tereddüt etmekten, var olmaktan, korkmaktan, acı çekmekten ibaretti.”

Daha önce iki kitabı yayımlanan Kanadalı yazar Gaétan Soucy’nin Kibritleri Çok Seven Küçük Kız  romanı 1998 yılında dünya edebiyat sahnesinde büyük bir heyecan ve beğeni uyandırdı. Bir tiran olan babalarının ölümünün ardından, dış dünyayla hiç ilişki kurmadan yaşadıkları malikânenin dışındaki hayatla ve nasıl kullanacaklarını bilemedikleri özgürlükleriyle başa çıkmayı öğrenmeye çalışan iki çocuğun şaşırtıcı ve sarsıcı hikâyesinin anlatıldığı roman istisnai ve olağandışı yazar Soucy’nin edebî dehasının en çarpıcı örneği.

GAÉTAN SOUCY

1958’de Québec, Montreal’de doğdu. Montreal Üniversitesi’nde gördüğü fizik eğitiminin ardından felsefe yüksek lisansı yaptı. İlk romanı L’Immaculée conception 1994’te yayımlandı. 1997’de basılan ikinci romanı Kefaret, Grand Prix du livre de Montreal Ödülü’nü aldı. Bir sonraki yıl yayımlanan üçüncü romanı Kibritleri Çok Seven Küçük Kız Prix Ringuet de l’Académie des lettres du Québec ve Prix du grand public la presse / Salon du livre de Montreal ödüllerinin yanı sıra eleştirmenlerden büyük övgüler aldı ve birçok dile çevrildi. 2002’de yayımlanan romanı Müzikhol, uluslararası birçok ödülün yanı sıra Prix des libraires du Québec ve Prix France-Québec’e layık görüldü. Gaétan Soucy, 2013’te Montreal’de evinde kalp krizi geçirerek öldü.

edebiyathaber.net (20 Mayıs 2016)

Yorum yapın