“Frida” filmine kaynaklık eden kitap

Nisan 23, 2018

“Frida” filmine kaynaklık eden kitap

Hayden Herrera’nın Frida’nın yaşam öyküsü üzerine yazdığı ve  2002 yılında sinemaya da uyarlanan aynı isimli romanının 3. Baskısı, Bilgi Yayınevi tarafından yapıldı. Bu önemli romanı Türkçeye kazandıran isim, Elif Derviş.

Tanıtım bülteninden:

Frida Kahlo hiç tartışmasız yirminci yüzyılın en önemli kadın ressamlarından biridir. Özgün otoportreleri, asi yaratılışı, fırtınalı aşkları, çektiği acılar, sıradışı yaşamı ve sanatı onu tüm dünyada benzersiz kılmıştır. Picasso’nun, “Onun yaptığı portreleri resmetme yeteneğine sahip değilim” diyerek andığı bu son derece hayat dolu ve zeki kadının çarpıcı kişiliği, kısa yaşamına sığdırdığı iki yüze yakın tablosuna da yansımıştır. Meksika Devrimi sırasında Mexico City’de geçen çocukluğu… On sekiz yaşındayken sakat kalmasına neden olan korkunç kaza… Ünlü duvar ressamı Diego Rivera’yla fırtınalı evliliği… Leon Trotsky ve Isamu Noguchi gibi erkeklerle yaşadığı tutkulu aşklar… Rivera aracılığıyla Komünist Parti’yle kurduğu ilişki… Politik bilinçle beslenen benzersiz yetenek ve yirminci yüzyıl resim sanatına vurulmuş bir damga…

Sanat tarihçisi Hayden Herrera tarafından, detaylı biyografik araştırmalar, Frida’nın mektupları ve resimlerinin analizleri sonucunda hazırlanan; tüm dünyada büyük ilgi gören; “Frida” filmi ile beyazperdeye de aktarılan bu kitap; Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun efsanevi şöhretinin, acılarla dolu yaşamının bugüne kadar yazılmış en objektif öyküsüdür.

“Frida, (…) radikal sanatın, romantik politikanın, tuhaf aşkların ve fiziksel acının, insanın aklına ‘Neden bunları daha önce anlatan olmadı?’ sorusunu getiren büyüleyici öyküsüdür.” –  R. Z. Sheppard, Time

 

“Hayden Herrera’nın hem doğrudan öyküsel bir biyografi, hem de Kahlo’nun çalışmalarının eleştirel açıklaması olan bu kitabı, son derece kapsamlı bir belgeleme ve kolay anlaşılan, cömert, yapmacıksız bir eser örneğidir. (…) Kitap bizlere sanatçının ve dünyasının tamamıyla gerçekçi bir portresini sunmaktadır.” -Robert Storr, Art in America

“Büyüleyici, dramatik ve eksiksiz bir biyografi.”   – Kay Larson, New York Dergisi

edebiyathaber.net (23 Nisan 2018)

 

Yorum yapın