Fransız Kültür Merkezi’nde “İki Mektup Arası Bilge Karasu”

Mayıs 10, 2013

Fransız Kültür Merkezi’nde “İki Mektup Arası Bilge Karasu”

“Mektupları ve Dostlarıyla Bilge Karasu” İki Mektup Arası Bilge Karasu

1963-1994 yılları arasında Jean Nicolas ve Gino Harsh’a gönderdiği, Fransızca ya da İngilizce, bazen elle bazen daktiloyla yazdığı mektupların Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanması dolayısıyla düzenlenen bu etkinlikte mektuplara gömülü bir Bilge Karasu portresi çizilmeye çalışılacak.

Konuşmacılar: Oruç Aruoba, Sevgi Sanlı, Alaın Mascarou, İsmail Pelit, Güven Turan
Moderatör: Yiğit Bener
13 Haziran Perşembe, 19:00, Fransız Kültür Merkezi
Giriş ücretsizdir. Simültane çeviri yapılacaktır.

Bilge Karasu için “iki mektup arası yaşamış bir yazar” dense yeridir. Dostluğu, paylaşmayı, özveriyi en önde tuttu. “Yazarların yazarı” olmanın ötesinde, okuma-yazma uğraşının yanına dostlukları koydu, insan-hayvan ayrımı gözetmeden. “‘Dostlarım Üzerine’ Diye Söze Girişerek…” başlıklı denemesini anımsayalım…

Binlerce mektup yazdı yüksünmeden; yazın, sanat, kültür alanındaki dostlarına gönlünü, zihnini açtı. Bilenler bilir, evinin kapısı hep açıktı… Müzik, resim, sinema, tiyatro, filoloji, arkeoloji, kısaca kültür-sanatın her dalına coşkuyla, tutkuyla sarılmıştı. İşte o nedenle, anlatılarıyla, denemeleriyle yetinmeden, mektuplarını da bu gözle okumalı.
Okuruna ders vermezdi ama yazdıklarından dersler çıkarılırdı, mektuplarında bile.

“Her şeyden önce şunu söyleyeyim: Ankara’ya gelecek olursanız, benim nerede olduğumu başkalarından öğrenmeye kalkmayın. Bunu gerçekten bilebilecek olanlar pek azdır. Onlara rastlamazsınız belki de. Buna karşılık, evim oldukça kolay bir yerdedir. Kızılay’dan Gaziosmanpaşa dolmuşuna biner, Bülten durağında inerseniz, evin hemen hemen karşısında bulursunuz kendinizi. Tunus Cad. 67/3. Evde olmasam bile haberiniz olur ne zaman döneceğimden, sizi nerede bulabileceğimi bana bildirebilirsiniz. Anam evden hemen hemen hiç çıkmaz. Dışarıda bir yerlerde oturmam, içki içmem. Dolayısıyla gidegeldiğim bir yer de yoktur.” (1975, Mehmet H. Doğan’a mektuptan)

10 Mayıs 2013

Yorum yapın