Fransız filozof Derrida ve kütüphanesi | Javanshir Gadimov

Ağustos 14, 2015

Fransız filozof Derrida ve kütüphanesi | Javanshir Gadimov

Jacques-Derrida-in-His-Li-011Fransız filozof ve eleştirel düşünme yöntemi “Yapısöküm” kuramının kurucusu Jacques Derrida, evindeki bir kaç odanın duvarlarını kaplayan kütüphanesi ile ilgili “Bunların hepsini okudunuz mu?” sorusuna röportajı yapan kişiyi de güldüren şu cevabı veriyor: “Hayır hayır… Üç ya da dört (tanesini okudum). Ancak o dördünü çok çok iyi okudum.”

Fransız filozof Jacques Derrida, 2002 yılında kendisi hakkında çekilen belgesel için yönetmene evini gezdirirken sıra kütüphane bölümüne geliyor. Bu kütüphanenin yeni ve ek olduğunu söyleyen Derrida, sadece birkaç aydır burada çalıştığını da vurguluyor.

Kitapların çokluğu karşısında belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Amy Ziering Kofman, “Bunları okudunuz mu?” sorusunu sormaktan kendisini alamıyor.

Derrida ise raflardan yan yana duran rastgele iki kitabı alıyor, “A… Bir zamanlar, bunları hiç okumadım… Bir zamanlar vampirlik ve yamyamlık üzerine dersler veriyordum, ötekini yemek üzerine. Bundan dolayı vampirler üzerine birçok kaynağa başvurdum ve birisi bunları bana vermişti. Kimin verdiğini bile hatırlamıyorum. Hayır bunları okumadım. Burada olan kitapların hepsini okumadım.”

Kofman, ısrarla bir soru daha soruyor: “Ancak çoğunluğunu okumuşsunuz?”

Derrida ise espirili bir cevap veriyor: “Hayır hayır… Üç ya da dört (tanesini okudum). [Kofman gülüyor] Ancak o dördünü çok çok iyi okudum.”

Daha sonra yandaki odaya geçiyorlar. “Bu benim oğlum Pierre’nin odasıydı,” diye açıklama getiriyor Derrida. Duvarlar yine raflarla kaplı ve kitaplarla dolu. Sonra bir yatağın üzerindeki bebek bezi ve diğer bebek eşyalarını gösteriyor: “Bunlar bizim torunumuz Vera ziyarete geldiğinde onun için.”

2002 yapımı “Derrida” isimli belgesel, Fransız düşünürün yaşamını ve çalışmalarını anlatıyor. Yönetmenler Kirby Dick ve Amy Ziering Kofman, Derrida’nın çalışmaları, yapıtları ve fikirleri ile birlikte özel hayatına da yer vermişler belgeselde. Derrida kendisi de daha önceki yazılarında bilim adamlarının çoğunlukla düşünürlerin çalışmalarına odaklanarak, yaşamlarına pek yer vermediklerini ifade etmişti. Ancak kendisinin yaşamı ile ilgili sorulardan bazen kaçıyor belgeselde.

15 Temmuz 1930 Cezayir doğumlu Fransız düşünür Jacques Derrida, geliştirdiği “Yapısöküm” kuramı ile bilinir. Post-yapısalcılık ve postmodern felsefenin  önemli isimlerinden olan Derrida, yaşamı boyunca 40’dan fazla kitap ve onlarca makale yayımladı.

Rousseau, Nietzsche, Gide, Valery, Camus gibi yazarların okumalarıyla beslenerek yazın ve felsefeye yönelen Derrida, felsefe ile birlikte bir çok alanla ilgilenmişti. “Derrida” belgeseli ise Fransız düşünür 74 yaşında 9 Ekim 2004 yılında vefat etmesinde önce yapılabilmiş ve düşünürün hayatını ve yaşamına ışık tutmaya çalışmıştı.

Derrida’nın Türkçe’de yayımlanan kitaplarından bazıları ise şöyle: Platon’un Eczanesi, Pinhan Yayıncılık; Marx’ın Hayaletleri, Ayrıntı Yayınları; Gramatoloji, Bilgesu Yayıncılık; Marx ve Mahdumları, Ayrıntı Yayınları; Öteki Hedef, Bağlam Yayıncılık; Nietzschelerin Şöleni, Otonom Yayıncılık; Edebiyat Edimleri, Otonom Yayıncılık; Teoriden Sonra Hayat, Agora Kitaplığı; Bağışlama ve Kozmopolitizm, Birey Yayıncılık; Çalınan Poe, Jacques Derrida, Jacques Lacan, Birey Yayıncılık.

Javanshir Gadimov – edebiyathaber.net (14 Ağustos 2015)

Yorum yapın