Fransa’nın bol ödüllü romancısı Gaël Faye, Türkçede

Nisan 19, 2019

Fransa’nın bol ödüllü romancısı Gaël Faye, Türkçede

Gaël Faye’nin “Küçük Ülke” adlı romanı, Gizem Şakar çevirisiyle Kafka Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gaël Faye’nin yeteneği nefes kesici; dünyaya onun gibi bir yazar armağan edebilen hiçbir ülkeye ‘küçük’ denmemeli.

—Imbolo Mbue

Burundi, 1992. On yaşındaki Gabriel, Bujumbura’da daha çok yabancıların yaşadığı huzurlu bir mahallede Fransız babası, Ruandalı annesi ve kız kardeşi Ana ile mutlu bir çocukluk geçirmektedir. Fakat birlikte mango ağaçlarına “daldığı” arkadaşları, evlerinin bulunduğu çıkmaz sokakta yaşayan yetmiş iki milletten komşuları ve aheste okul günlerinden ibaret olan hayatı, henüz aklının ermediği siyasetin, etnik ayrılıkların ve şiddetin yıkıcı etkilerinden bağışık değildir.

Tarihin girdabından kaçamayan bir çocuğun masumiyetini yitiriş hikâyesi olarak da okunabilecek roman, Ruanda’da ve Orta Afrika’nın küçük ülkesi Burundi’de yaşanan soykırımı odak noktasına oturturken, böyle büyük trajedilerin suçsuz insanların elinden yalnızca sevdiklerini değil, geçmişlerini ve hatıralarını da alıp götürebileceğini çarpıcı bir dille anlatıyor.

“Soykırım tıpkı bir petrol sızıntısı gibiydi,

içinden boğulmadan çıkanlar,

hayatları boyunca

katrana bulanmış oluyordu.”

GAËL FAYE

Ruandalı bir anneyle Fransız bir babanın çocuğu olarak 1982’de Burundi’de doğdu. 1995’te iç savaşın patlak vermesi ve Ruanda’da soykırımın başlamasıyla aile Fransa’ya taşındı. Finans alanında eğitim gören Faye, Londra’da bir yatırım fonunda iki yıl çalıştıktan sonra yazarlık ve müzisyenlik kariyerine yöneldi. Hip hop kültürü ve Kreol edebiyatından etkilenen yazar, 2010’da Milk Coffee & Sugar grubuyla ilk albümünü çıkardı. 2013’te ilk solo albümü Pili Pili sur un Croissant au Beurre yayınlandı. 2018’de prestijli Victoires de la Musique Ödülü’nü kazanan Faye, yazdığı ilk roman olan Küçük Ülke’yle Fransa’da büyük bir başarı kazandı. Pek çok büyük edebiyat ödülüne aday gösterilen ve Prix Goncourt des Lycéens, Prix du Premier Roman gibi ödüllere layık görülen eser, otuzu aşkın ülkede okurlarla buluştu ya da buluşmak üzere.

edebiyathaber.net (19 Nisan 2019)

Yorum yapın