Fotoğraf ve edebiyat buluşması

Mayıs 29, 2017

Fotoğraf ve edebiyat buluşması

İstanbul Bilgi Üniversitesi Türk Dili Birimi tarafından düzenlenen “BİLGİ’li Öğrencilerden Fotoğraflar ve Hikâyeler” yarışması sonuçlandı. 65 öğrencinin, 151 fotoğraf ve hikâyeyle katıldığı yarışmada seçilen en iyi kareler, 4 Haziran tarihine kadar santralistanbul Kampüsü’nde sergilenecek.

“En Yaratıcı Görsel”, “En Yaratıcı Metin”, “Görüntünün ve Sözün En Yaratıcı Birlikte Kullanımı” ve “En Yaratıcı Tema” kategorilerinin birincileri düzenlenen törende ödüllerini aldı.

"Ararat ve Çocukları", Bilal seçkin
“Ararat ve Çocukları”, Bilal Seçkin

En yüksek puanı alan BİLGİ Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrencisi Bilal Seçkin, “Ararat ve Çocukları” fotoğrafıyla genel birincilik ödülünü alırken; “En Yaratıcı Görsel” kategorisinde Eren Taylan, “En Yaratıcı Metin” kategorisinde Burcu Yıldırım, “Görüntünün ve Sözün En Yaratıcı Birlikte Kullanımı” kategorisinde Galip Argun ve “En Yaratıcı Tema Seçimi” kategorisinde Aişe Nur Uğurlu birinci seçildi.

"Eminönü'nde", Eren Taylan
“Eminönü’nde”, Eren Taylan

Hikayesini Hasan Ali Toptaş’ın “Kuşlar Yasına Gider” kitabından esinlenerek oluşturan Bilal Seçkin’in “Ararat ve Çocukları” isimli fotoğrafı etkinliğin öne çıkan çalışmalarından biri oldu. BİLGİ İşletme Fakültesi öğrencisi Eren Taylan semtin kendine has ruhunu ele aldığı hikayesiyle “Eminönü’nde” isimli fotoğrafını buluşturdu. Burcu Yıldırım ise “Atamın Evi” isimli fotoğraf ve ev temalı hikayesiyle dikkat çekti.

Burcu Yıldırım
“Atamın Evi”, Burcu Yıldırım

Ödül töreninde konuşma yapan BİLGİ Türk Dili Birim Koordinatörü Dr. Aysun Tokatlıoğlu, “Biz bir yarışma değil bir etkinlik düzenledik. Amacımız fotoğraf sanatıyla ilgilenen öğrencilerimizi bir araya getirmekti. Fotoğraf ile edebiyatı buluşturduğumuz etkinliğimizde, bu alanda ilerlemek isteyen öğrencilerimiz için, eserlerinin sektörün önde gelen profesyonelleri tarafından değerlendirilmesi çok değerli bir fırsat oldu“ dedi.

Aişe Nur Uğurlu
Aişe Nur Uğurlu

Fotoğraf anlatmanın bir yoludur

Fotoğraf ve hikâyeler; yazar, gezer Özcan Yurdalan, Magma Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, fotoğrafçı ve Magma Dergisi Fotoğraf Editöryal Koordinatörü Oktay Uludağ, fotoğrafçı, yazar ve Art Loft – Fototrek Yöneticisi Cenk Gençdiş, fotoğrafçı Sinan Çakmak, BİLGİ Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Görevlisi Cemre Yeşil, BİLGİ Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Araştırma Görevlisi Nilay Kaya, belgesel ve dokümantasyon fotoğrafçısı Göksu Baysal, fotoğrafçı, sosyal antropolog, Magma Dergisi yazarı Selcen Küçüküstel, BİLGİ Medya Bölümü Öğretim Görevlisi Mert Kutluk, yazar, hukukçu ve akademisyen Faruk Turinay ve BİLGİ Türk Dili Birimi Okutmanı Atanur Memiş’in yer aldığı jüri tarafından değerlendirildi.

Söyleşide söz alan fotoğrafçı, yazar ve Art Loft – Fototrek Yöneticisi Cenk Gençdiş, fotoğrafın bir anlatım dili olduğunu vurgulayarak, “Fotoğraf anlatmanın ve anlamanın bir yoludur. Bir fotoğrafçının iki sorumluluğu vardır. Çektiği konuyu göstermek ve anlatmak. Eğer fotoğraf izleyicisine bir şeyler aktarabiliyor, sizi bir şeylere ikna edebiliyorsa o fotoğrafı etkili olarak değerlendirebilirsiniz“ şeklinde konuştu.

Gezer, yazar Özcan Yurdalan ise fotoğrafın etkili bir ifade aracı olduğuna dikkat çekerek, “Yazı ve fotoğraf birleştiğinde ortaya olağanüstü bir ifade aracı çıkıyor. Fotoğrafçılık da yazarlık da insanların kafalarındaki soruları çoğaltan yöntemlerdir. Dünyayı ve koşulları anlamaya çalışmak, o koşulları geliştirmenin ve güzelleştirmenin ilk adımıdır. İnsanı diğer kıymetli canlılardan ayıran en önemli unsur hikaye anlatıcısı olmasıdır. Bu etkinlikte de çok değerli hikâyeleri değerlendirme imkanımız oldu” dedi.

Fotoğraflar ve hikâyeler 4 Haziran tarihine kadar, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde “Doğanın Kültürlerin ve Günlük Hayatın İzinde Yazıyla ve Görüntüyle Yolculuk Sergisi”nde, tüm sanatseverlere açık olacak.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2017)

Yorum yapın