Figen Gülü’ye 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Eylül 25, 2019

Figen Gülü’ye 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocukluğumdan beri yazmaya hep ilgi duyduğum için meslek seçimimi de yazarlıktan yana yaptım. 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık bölümünden mezun olduktan sonra bir süre reklam ve metin yazarlığı yaptım.  Bu alanda çalışmak beni sanatsal anlamda tatmin etmediği için edebiyata yöneldim. Çeşitli konular üzerinde öyküler kurgulayıp yazmaya başladım. Yazdıklarımın çocukların dünyasına daha yakın olduğunu gördüm ve çocuklar için yazmaya başladım.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk çocuk kitapları “Ayşegül” adını taşıyan seriye aitti. Bu serinin daha çok çizimlerinden etkilenmiştim. Bunun dışında, tüm çocukluğum boyunca çocuk klasiklerinin yanı sıra Muzaffer İzgü’nün ve Gülten Dayıoğlu’nun kitaplarını okudum. Muzaffer İzgü’nün “Ekmek Parası” kitabı çocukken okuduğum ve en çok etkilendiğim kitaptı. O yıllarda, kitabı, Muzaffer İzgü’nün kendi çocukluğunu anlattığını bilmeden okumuştum. Ailenin hikayesi, romandaki karakterlerin her birinin capcanlı anlatımı beni kitabın içine çekmişti. Gülten Dayıoğlu’nun “Akıllı Pireler” kitabı da çocukken okuyup unutamadığım kitaplardan biridir. Hala iyi bir okur olmamda ve çocuklar için yazmamda biraz da çocukken Muzaffer İzgü ve Gülten Dayıoğlu gibi iki büyük yazarın tüm kitaplarını okumuş olmamın etkisini olduğunu düşünüyorum.

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

İyi bir kurguya ve ilginç bir konuya sahip tüm çocuk kitaplarına imrenirim.  Steinhöfel’in “Kiralık Canavar” kitabı; yazarın anlatımı, karakterleri ve kurgusu ile çok sevdiğim, imrendiğim, çok sevimli bir kitaptı.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Nazlı Eray, her yazdığını okuduğum ve çok sevdiğim bir yazar. Çocuklar için yazdığı kitapları okumamıştım. Son günlerde Usta Kalemlerden Masallar serisinden Nazlı Eray’ın çocuk kitaplarını okuyorum. Son olarak “İki Kafalı Topaç Villy”i okudum.  Ben Nazlı Eray’ın dilini ve dünyasını çok sevdiğim için bu kitabı da sevdim. Kısa bölümleri ve ilginç karakterleri ile fantastik türde romanlar okumayı seven çocukları Nazlı Eray ile tanıştırmak için güzel bir seri olduğsunu düşünüyorum.

edebiyathaber.net (25 Eylül 2019)

Yorum yapın