Fenomen yazar Knausgaard’dan: “Yaz”

Eylül 10, 2019

Fenomen yazar Knausgaard’dan: “Yaz”

Karl Ove Knausgaard’ın “Yaz” adlı romanının ciltli, şömizli ve resimli kuşe baskısı, Haydar Şahin çevirisiyle MonoKL Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hayatın olgunluğu, güzelliği, dinginliği

Yakın gerçeklik üzerine yazılan kişisel ve fantastik bir ansiklopedinin dördüncü ve son cildinde Karl Ove Knausgaard fıskiyeler, sümüklü böcekler, kediler, gözyaşları, uğur böcekleri, kurtlar ve yengeçlerden bahsediyor. Aynı zamanda Yaz mevsiminin getirdiği düşünceler, hatıralar, özlemler, sanat ve edebiyat deneyimleri eşliğinde bir ailedeki küçük olaylar serisini kaleme alıyor. Hepsi de kayıp giden geçmiş anları yakalama çabasının yoğunluğunda yazıya dökülüyor. Yaz, olanların ve olabileceklerin yakınındaki olanakların ve her şeyin aslında ne kadar da farklı gelişebileceğinin hikâyesi.

Tadımlık:

“Başkalarını incitmek istemiyoruz, gerçeği söylemekten daha önemli olabilir bu, belki de iyi zaman geçirmenin daha önemli olduğuna veya insanlar değişmez olduğu için gerçeğin hiçbir etkisi olmayacağına inanıyoruz. İçimizi döker ve gerçek düşüncelerimizi söylersek başkalarının bizden hoşlanmayacağını düşünüyor da olabiliriz. Bu yüzden rol yapıyoruz. Fakat edebiyat sosyal oyun kurallarının geçerli olmadığı bir sığınak değil mi? Yazmak sosyal âlemin dışında kalan az sayıda sosyal eylemden biri olduğuna göre, edebiyat kesin gerçekleri dile getirmenin mümkün olduğu yegâne yer değil mi? Edebiyat acımasız değil mi? Edebiyatın özünü oluşturan ve onu haklı çıkaran bu acımasızlık değil mi?”  

Karl Ove Knausgaard (1968) 

Norveç Oslo’da doğmuş olan yazar Karl Ove Knausgaard, tüm dünyada edebi bir sarsıntı yaratan KAVGAM adlı 6 kitaptan oluşan romanlar serisi ile tanınmaktadır. Kavgam’ın ilk kitabı 2009’da basıldıktan hemen sonra beş milyon nüfuslu Norveçte büyük bir sansasyon yaratarak yarım milyonluk bir satış hacmine ulaşmıştır. Serinin etkileri dalga dalga yayılarak Amerika ve Avrupa’yı derinden sarsmıştır. Knausgaardmania olarak adlandırılan Knausgaard çılgınlığına yol açmıştır. Kavgam kısa bir süre içinde 40’dan fazla dile çevrilmiş, milyonlarca okura ulaşmış ve Knausgaard’ı dünyanın en sıradışı edebiyat fenomeni haline getirmiştir.

edebiyathaber.net (10 Eylül 2019)

Yorum yapın